[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan Baptista Comes - Viquipèdia

Joan Baptista Comes

De Viquipèdia

Joan Baptista Comes (València, ca. 1582 - 1643) fou un compositor del Barroc valencià, mestre de capella de Lleida i València. Les obres multicorals de Comes són una de les millors mostres de la música barroca dels Països Catalans.


Deixeble de Joan Genís Peres i del mestre Cotes, en la seva obra es fan sensibles la primera tècnica ornamental barroca, amb pàgines vocals (fins i tot a setze veus) que presenten ja notables afinitats amb l'oratori i que són uns dels exponents més apreciats del barroc inicial llevantí i de tot els Països Catalans.

[edita] Biografia

El 1605 era cantor a la seu de Lleida i el mateix any és nomenat per votació dels músics mestre de capella. El càrrec el va ocupar fins el 1608, any en que es desplaça novament a València com a tinent de mestre de capella del Col·legi del Corpus Christi. El 1613 fou nomenat mestre de la seu de València. El 1618 acceptà el càrrec de tinent de mestre de la capella reial de Madrid. Novament a València com a mestre de capella del Col·legi del Corpus Christi (1628), per incomprensió del rector passà definitivament a la seu com a mestre de capella el 1632.

[edita] Obra

La seva producció consta de vuit misses, 126 obres llatines de 8 a 12 veus i 92 obres amb text castellà, la major part villancicos. Les obres més importants són les Lletanies al Santíssim Sagrament, a 8 veus i baix continu, que hom cantava a tot el País Valencià, el Christus factus, a 4 veus, de Setmana Santa, el villancico Al Dios de la Redención, on reprodueix alguns repics de les campanes del Miquelet, etc.

S'ha conservat un quadern de motets a 4 veus del qual, però, en manca la part del baix. En aquestes obres es manifesta de forma especial el domini del contrapunt.