[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan-Josep Tharrats i Vidal - Viquipèdia

Joan-Josep Tharrats i Vidal

De Viquipèdia

Joan-Josep Tharrats i Vidal (Girona 1918 - Barcelona 2001) fou un pintor, teòric d'art i editor català, fill de Josep Tharrats i Vilà. El 1932 es traslladà a Besiers fins el 1935, quan tornà a a Barcelona i estudià a l'Escola Massana. La guerra civil espanyola trencà els seus estudis fins el 1942, que recomençà la seva activitat artística.

Inicialment temptejà amb l'impressionisme, però canvià vers l'art abstracte per influència de Piet Mondrian i Vasili Kandinski. El 1946 utilitzava com a material papers retallats, taques i enganxaments. El 1947 conegué a l'Institut Francès de Barcelona els artistes Arnau Puig Grau, Joan Ponç, Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Joan Brossa i Josep Vicenç Foix, amb alguns dels quals fundà Dau al Set, i organitzà exposicions, activitats culturals i edità la revista Dau al Set, on sovint se'l considera com a fundador.

Exposà individualment per primer cop el 1949 a les galeries El Jardín de Barcelona, i des d'aleshores arribà a ésser un dels pintors catalans més coneguts internacionalment. Des del 1954 exposà regularment a la Sala Gaspar de Barcelona i el 1955 a Estocolm i Nova York, el 1959 participà en la V Biennal de São Paulo i a les Biennals de Venècia de 1960 i 1964. El 1966 fundà l'Associació d'Artistes Actuals.

Fou un dels capdavanters de l'avantguardisme català de la postguerra. Evolucionà d'una abstracció lineal d'influència surrealista amb Dau al Set, cap a un informalisme de textura rica, color abundant i grafia lliure. En el seu univers màgic les formes hi fluctuen lliurement. Tingué una versió pròpia de les tècniques d'estampació (maculatures) que li permeteren aconseguir creacions fantasioses. També va fer cartells, il·lustrà llibres i va fer murals, vitralls, mosaics, joies i fins i tot escenografies d'òpera (Spleen de 1984).

El 1994 fou nomenat membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. El 1983 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1994 el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Ministeri de Cultura d'Espanya.

[edita] Llibres

  • Antoni Tàpies o el Dau Modern de Versalles (1950)
  • Artistas españoles en el ballet (1950)
  • Picasso i els artistes catalans en el ballet (1982)
  • Dames de tots colors (1992)
  • Joan Josep Tharrats i la seva època (1999)

[edita] Enllaços externs