[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Invasió d'Armanyac - Viquipèdia

Invasió d'Armanyac

De Viquipèdia

Invasió d'Armanyac
Dates 1389 - 1391
Escenari Catalunya
Resultat Victòria Catalana
Bàndols
Corona d'Aragó Comtat d'Armanyac
Comandants
Joan el Caçador
Gilabert de Centelles
Bernat IV de Cabrera
Felip Dalmau Rocabertí
Joan III d'Armagnac
Aymon de Rochemure
Forces en conflicte
Baixes


Invasió d'Armanyac (1389-1391)
Besalú - Navata - Fraisse

Taula de continguts

[edita] Antecedents

Joan III d'Armagnac reclamava el tron de la Corona de Mallorca pels drets que deia tenir a través d'Elisabet de Mallorca a la mort de Lluís I de Provença, i a través de la seva germana Mata d'Armanyac, primera dona de Joan el Caçador[1]

[edita] La invasió

Les companyies mercenàries de Joan III d'Armagnac van atacar Catalunya el 1389 ocupant el Rosselló i l'Empordà durant mig any[2], que havia estat defensat per Felip Dalmau I de Rocabertí[3] i Pere VIII d'Illa, i atacant Besalú, fins ser derrotat a la Batalla de Navata per Bernat IV de Cabrera el 1390.

Joan el Caçador va aplegar el seu exèrcit[4] a Girona d'on va sortir el 31 de març per anar a buscar als armanyacs, que van fugir a les Corberes sabent que les places fortes es rendirien al pas del rei i rebria reforços al Rosselló[2]. El rei va estar a Perpinyà fins el maig, i el 22 de juny, ordenà a Gilabert de Centelles i Riu-sec, ja alliberat de la presó i nomenat de nou governador de Rosselló[5], que fes front als invasors.

Els armanyacs van tornar a atacar quan el rei va tornar a Barcelona l'agost de 1390, prenent Mosset, Salses i Sant Hipòlit de la Salanca, de manera que Gilabert de Centelles va passar al contratac, prenent i cremant Fraisse, sent capturat a Ceret enviant a Raimon d'Abella a recuperar el castell de Rasigueres[6] i a Arnau de Cervelló a recuperar Rivesaltes.

[edita] El final

Joan III d'Armagnac, veient que no podria aconseguir la corona, va marxar el 1391 a Milà per ajudar als gibel·lins contra Joan Galeàs Visconti, participant a la Batalla d'Alessandria on va ser ferit i va morir.

[edita] Referències

  1. Júlia Butinyà, Un altre metge, si us plau (a propòsit de la mort del rei Joan a Foixà, a propposit de noves fonts de "Lo Somni" i d'una reconsideració sobre la data [1]
  2. 2,0 2,1 (francès) D.M.J. Henry, Histoire de Roussillon, comprenant l'histoire du royaume de Majorque [2]
  3. enciclopedia.cat Felip Dalmau I de Rocabertí [3]
  4. (anglès) H. J. Chaytor, A History of Aragon and Catalonia [4]
  5. enciclopèdia catalana, Gilabert de Centelles [5]
  6. grec.net, Rasigueres