[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ikaztegieta - Viquipèdia

Ikaztegieta

De Viquipèdia

Ikaztegieta
Localització
Localització d'Ikaztegieta
Municipi de de Guipúscoa
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
Espanya
CA Basca
Guipúscoa
Tolosaldea
Gentilici Ikaztegietarres
Predom. ling. Basc
Superfície 2,00 km²
Altitud n/d
Població (2005)
  • Densitat
453 hab.
226,5 hab/km²
Coordenades 43° 5′ 41″ N 2° 07′ 31″ OCoordenades: 43° 5′ 41″ N 2° 07′ 31″ O
Distàncies 47 km de Sant Sebastià
Formació
Fundació
 
1988
Dirigents:
• Alcalde:

Eneritz Maiz Etxarri
(ANB)
Codi postal 20267
Web

Ikaztegieta és un municipi de Guipúscoa, de la comarca del Tolosaldea. Encara que per la seva grandària i caràcter sociològic (prop del 90% de la població és vascoparlante) pot qualificar-se de rural; la seva localització en la vega del ric Oria on s'han instal·lat diverses indústries de mitjana grandària i les seves bones comunicacions (és travessat per l'autovia N-1 i el ferrocarril Madrid-Irun); han contribuït a certa puixança i creixement en el municipi. Posseïx actualment un caràcter a cavall entre el món rural i urbà.

Els orígens de la vila són desconeguts i escassegen les notícies referents a les etapes inicials de la seva formació. El seu nom, Ikaztegieta, és traduïble de l'[euskera]] com "lloc de carboneres", pel que es creu que la fabricació de carbó vegetal en les forests properes va poder tenir una importància cabdal en la primitiva economia de la localitat. Sempre ha estat una població petita que durant l'Edat Mitjana va buscar l'empara de la vila de Tolosa, a la qual es va unir en 1374. Posteriorment, allunyat el perill de les lluites feudals, Ikaztegieta va recuperar la seva autonomia municipal en 1615 amb l'obtenció del títol de vila, que li va concedir el rei Felip II. A causa de la seva escassa grandària va haver d'unir-se a poblacions veïnes per a plantar cara a les despeses municipals.

Des de 1625 va formar amb les veïnes viles de Alegia i Orendain, la Unió d'Aizpurua. Ja en el segle XX, entre 1967 i 1988, Ikaztegieta va estar unida a les localitats d'Orendain i Baliarrain, formant el municipi d'Iruerrieta. Dintre del seu nucli destaca l'Església Parroquial de San Lorenzo. La seva construcció va començar en el segle XVI i va ser remodelada en el XVII. D'estil gòtic tardà, presenta genuïns caràcters particulars del gòtic basc. Posseeix una torre moderna amb campanar i rellotge. En les proximitats de la vila, al costat de la carretera general existeix una Ermita dedicada a Nostra Senyora del Pilar. Va Ser edificada en el segle XIX per un rector com desgreuge a una ofensa feta a Saragossa a la verge del Pilar. Les festes patronals se celebren per Sant Llorenç, el 10 d'agost. El municipi posseïx una afamada sidreria en el seu nucli urbà. L'accés es realitza per carretera a través d'un desviament en la carretera N-l. Hi ha línia d'autobusos i un baixador de RENFE.

[edita] Persones cèlebres nascudes en aquesta localitat

  • Juan José Olaberria (1945): va ser membre del partit polític Euskadiko Ezkerra. Parlamentari basc entre 1980 i 1984
  • Iñaki Zubeldia (1945): pedagog i escriptor en basc.
  • Martín Iturbe (1932): sacerdot i escriptor en basc.
  • Martín de Celayeta y Lizarza: va ser bisbe de Lleó al segle XVIII.


 
Municipis de Guipúscoa
Bandera de Guipúscoa

AbaltzisketaAdunaAiaAizarnazabalAlbizturAlegiaAlkizaAltzagaAltzoAmezketaAndoainAnoetaAntzuolaAramaAretxabaletaArrasateAsteasuAstigarragaAtaunAzkoitiaAzpeitiaBaliarrainBeasainBeizamaBelauntzaBerastegiBergaraBerrobiBidegoianDebaDonostiaEibarElduainElgetaElgoibarErrenteriaErrezilEskoriatzaEzkio-ItsasoGabiriaGaintzaGazteluGetariaHernaniHernialdeHondarribiaIbarraIdiazabalIkaztegietaIrunIruraItsasondoLarraulLasarte-OriaLazkaoLeaburuLegazpiLegorretaLeintz-GatzagaLezoLizartzaMendaroMutiloaMutrikuOiartzunOlaberriaOñatiOrdiziaOrendainOrexaOrioOrmaiztegiPasaiaSeguraSoraluzeTolosaUrnietaUrretxuUsurbilVillabona-AmasaZaldibiaZarautzZegamaZerainZestoaZizurkilZumaiaZumarraga