[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hispano Suiza - Viquipèdia

Hispano Suiza

De Viquipèdia

L'Hispano-Suiza és una empresa d'enginyeria francesa, que té els seus orígens a Catalunya, més coneguda pels seus dissenys de motors i armes del període anterior a la Segona Guerra Mundial, a més del seus primers dissenys d'automòbils de luxe. Avui és part del Grup SNECMA.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Antecedents

El 1898 un capità d'artilleria espanyol, Emilio de la Cuadra, va començar la producció d'automòbils elèctrics a Barcelona amb el nom de La Cuadra. A París, De la Cuadra va conèixer el destacat enginyer suís amb Marc Birkigt (1878-1953), i el va contractar per treballar per la companyia a Espanya. La Cuadra va construïr el seu primer motor de gas des de dissenys Birkigt. Cap al 1902 la propietat va passar a d'en J.Castro i es va convertir en la Fábrica Hispano-Suiza de Automóviles (Fàbrica de Cotxes Espanyola-Suïssa) el 1902 sota la propietat de J. Castro, però aquesta empresa també es va arruïnar el desembre de 1903.

[edita] Orígens

El 14 de juny de 1904, va ser fundada a Barcelona, la Sociedad Anónima Hispano-Suiza, per Damià Mateu i Francesc Seix dedicada a la fabricació d'automòbils. L'enginyer Marc Birkigt va assumir la direcció tècnica, que havia disenyat un automòbil pera l'empresa de La Cuadra, del que només s'en van fabricar quatre unitats, lany 1900, i es considera com lantecessor dels Hispano-Suiza.

El mateix any 1904 surt el primer Hispano-Suiza de la fàbrica del carrer Villarroel de Barcelona. Curiosament l'adquireix un client argentí.

Hispano-Suiza Alfonso XIII 15/45 CV
Hispano-Suiza Alfonso XIII 15/45 CV

El mateix any es presenta al Saló de l'Automòbil de Paris on desperta molt d'interés entre els fabricants de tot el món.

L'any 1910 el model Copa Catalunya guanya diverses competicions com la de Oostende.

El rei Alfons XIII s'interessà per els cotxes Hispano-Suiza i n'encarregà i fou accionista de la firma. El vehicle que se li va fabricar era molt semblant al Copa Catalunya, però amb un motor més adaptat a l'ús civil. Aquest vehicle es coneixia popularment com l'Alfons XIII. Damià Mateu demanà autorització a la casa reial per batejar el model com Alfons XIII.

[edita] Trasllat a França

Hispano Suiza Sardina
Hispano Suiza Sardina

Poc després la fàbrica es trasllada a París amb el nom de Société Française Hispano-Suiza, i obre una fàbrica a la Sagrera Barcelona on es fabrica el model conegut com la sardina.

L'éxit dels sòlids motors va aixecar les protestes dels fabricants francesos que van exigir que passessin una prova de 50 hores de funcionament seguit. L'Hispano-Suiza accedí, sempre que els motros francesos també la passesin. El motors francesos van reventar al cap de 10 hores, mentre els Hispano-Suiza van aguantar més de dos dies. Les comandes començaren a ploure.

Hispano-Suiza H6B Million-Guiet Dual-Cowl Phæton
Hispano-Suiza H6B Million-Guiet Dual-Cowl Phæton

El 1909 al saló de París, es presentà el model H6 el primer model amb servo-frè. Això va fer trontollar les altres marques, com General Motors i Rolls Royce, que van comprar la patent. Rolls Royce el seguirà muntant fins a l'any 1968.

Més tard, Alfons XIII guanyà la cursa la Cuesta de las perdices amb un H6.

[edita] La república i el decliu

El 14 d'abril de 1931 amb la república Alfons XII marxa a l'exili i l'Hispano-Suiza que fins ara havia suposat un signe de distinció, es converteix en una provocació.

Hispano-Suiza J12
Hispano-Suiza J12

El mateix any 1933 es presenta el model J12 de 12 cilindres amb gran acceleració i gens d'estrèpit [1].

El 7 de desembre de 1935 la mort de Damià Mateu marca un altre punt d'nflexió al decliu de l'empresa, que havia començat l'any 1931. La presidència del consell d'administració d'HS passa a Miquel Mateu.

Vuit mesos després esclata la Guerra Civil i la Generalitat colectivitza la fàbrica. Al final de la Guerra Civil, els propietaris recuperen la propietat, però l'economia està en recessió i els cotxes són un producte que luxe amb poca sortida.

Acabada la guerra, la marca adopta el símbol de la cigonya, en honor al nom de l'emblemàtic capità francés Georges Guynemeyer que havia tingut tan d'èxit i renom amb els motors de la marca.

Cigonya símbol de la marca
Cigonya símbol de la marca

Més tard l'Institut Nacional d'Indústria adquireix la fàbrica de Barcelona per iniciar la construcció de la marca Pegaso, més tard anomenada ENASA.

A més d'automòbils i cotxes de carreres, Hispano-Suiza va fabricar vehicles de transport, motors d'aviació i inclús canons.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Hispano Suiza