Henry Cavendish
De Viquip??dia
Henry Cavendish (Ni??a 1731 ??? Londres 1810) fou un f??sic i qu??mic brit??nic que treball?? en gravitaci??, electrost??tica i qu??mica de l'aigua i de l'aire. Es considera el descobridor de l'hidrogen i realitz?? un dels primers c??lculs seriosos de la densitat de la Terra.
Cavendish va n??ixer el 10 d'octubre de 1731 a la ciutat occitana de Ni??a. Els seus pares pertanyien a una fam??lia rica i respectada de la noblesa anglesa, en concret el seu pare, Lord Charles Cavendish era duc de Devonshire. Als 11 anys entr?? a estudiar a l'escola de Newcome (a Hackney) i als 18 anys (1749) ingress?? a la Peterhouse de la Universitat de Cambridge. En aquesta ??poca va destacar per ser un alumne aplicat, molt t??mid i reservat.
Els seus primers treballs feien refer??ncia a la calor espec??fica de les subst??ncies. L'any 1766 va descobrir les propietats de l'hidrogen. Destac?? descobrint la composici?? de l'aigua: va dir que l'aigua estava composta d'aire deflogistitzat (??s a dir, oxigen) unit a flogist (hidrogen). ??s autor del tractat Factitious Airs en el qual analitza la composici?? de l'aire i exposa el seu descobriment de l'hidrogen.
En el seu treball Experiences to determine the density of the Earth (1789) determin?? que la densitat de la Terra era 5,45 vegades major que la densitat de l'aigua, un c??lcul molt proper a la relaci?? establerta per les t??cniques modernes (5,5268). Cavendish tamb?? va determinar la densitat de l'atmosfera i va realitzar importants investigacions referents al corrent el??ctric.
Cavendish va demostrar experimentalment que la llei de la gravetat de Newton es complia igualment per a qualsevol parell de cossos. Per a aix?? utilitz?? una balan??a de torsi?? en un fam??s experiment, conegut actualment com a ??experiment de Cavendish??, en el qual determin?? el valor de la constant de gravitaci?? universal, G = 6,67??10???11 m3s-2kg-1), fent possible el c??lcul de la massa de la Terra i d'altres cossos del Sistema Solar.
Fou un dels fundadors de la moderna ci??ncia de l'electricitat, encara que gran part dels seus descobriments van romandre ignorats durant un segle. Propos?? la llei d'atracci?? entre c??rregues el??ctriques (actualment coneguda com a llei de Coulomb) i utilitz?? el concepte de potencial el??ctric. Cavendish no comptava amb els instruments adequats per a les seves investigacions, aix?? que mesurava la mesura de la for??a d'un corrent el??ctric d'una forma directa: ell mateix s'hi sotmetia i calculava la intensitat pel dolor.
Ingress?? com soci de la prestigiosa Royal Society l'any 1803. En l'??mbit personal era molt solitari, misogin i exc??ntric; va pert??nyer a la Societat Lunar de Birmingham, un grup d'amics cient??fics (ells mateixos s'anomenaven ??els llun??tics??) que donaren aquest nom al seu club perqu?? es reunien les nits de Lluna plena (pel que sembla, per poder tornar a casa tard, despr??s de les reunions, il??luminats per la d??bil claror lunar). En aquesta curiosa societat cient??fica es desenvoluparen alguns dels principals experimentadors anglesos, com per exemple el qu??mic Joseph Priestley, ??ntim amic de Cavendish, James Watt (inventor de la m??quina de vapor), l'astr??nom William Herschel o Erasmus Darwin, entre d'altres.
Despr??s de la seva mort el 24 de febrer de 1810, als quasi 80 anys, deix?? nombroses notes, caixes plenes d'experiments de tot tipus (molts d'ells el??ctrics) i una gran fortuna. El Cavendish Laboratory i la c??tedra Cavendish a la Universitat de Cambridge, instal??lats al Departament de F??sica i fundats el 1874, reben el nom en el seu honor i van ser fundats despr??s d'una important donaci?? de diners per part de William Cavendish.