[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Hecatompos - Viquipèdia

Hecatompos

De Viquipèdia

Hecatompos o Hecatomnos (Hecatomnus, Ἑκατόμνως) fou un dinasta de Cària (vers 395 aC-377 aC) fill de Hisàldom (Hyssaldomus), governant local de Milassa, que fou nomenat sàtrapa pel rei Artaxerxes III de Pèrsia amb el comandament de les forces navals que probablement per mediació de Evàgores I de Salamina de Xipre havien de donar suport als atenencs, i que va participar amb Farnabazos II a la batalla de Cnidos (394 aC).

Evàgores ja havia demanat l'ajut persa en un conflicte amb un dels petits regnes de Xipre i amb l'ajut d'aquesta flota va estendre en poc temps el seu domini sobre diversos petits regnes veïns. Teompop diu que Pèrsia va decidir finalment enderrocar a Evàgores, però no es va trobar en disposició de fer-ho fins després de la pau d'Antàlcides el 387 aC, ja que la flota d'Evàgores s'havia reforçat molt i fins i tot va arribar a saquejar la costa de Fenícia i va ajudar als cilicis en una revolta contra Pèrsia i segons Isòcrates d'Atenes i Diodor de Sicília es va apoderar fins i tot de Tir. Sembla que Hecatompos no va facilitar la feina als perses i fins i tot va donar suport secretament a Evàgores I amb diners per contractar mercenaris.

Com que això no es va saber i el 485 aC es va fer la pau amb el rei de Salamina, Hecatomnos va romandre en possessió de la satrapia com un virtual sobirà independent fins que va morir vers el 377 aC (Isòcrates diu que era viu el 380 aC).

Va deixar tres fills: Mausol, Idreos o Idreu i Pixòdar, tots els quals el van succeir posteriorment, el primer Mausol (377 aC-353 aC). També va deixar dues filles, Artemísia II i Ada que segons la costum asiàtica es van casar amb els seus germans Mausol i Idreu.

Hecatomnos era nadiu de Mylasa i va fer aquesta ciutat la seu del seu govern. Va emetre monedes amb la figura del Zeus Labrandenos d'un famós temple de Mylasa.