[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Gran Muralla Xinesa - Viquipèdia

Gran Muralla Xinesa

De Viquipèdia

Riuada de gent a la Gran Muralla
Riuada de gent a la Gran Muralla
Fragment de la Gran Muralla Xinesa
Fragment de la Gran Muralla Xinesa

La Gran Muralla Xinesa (en xinès 长城, Pinyin Chángchéng), coneguda a la Xina com la Gran Muralla de 10,000 Li, és una antic conjunt de fortificacions i muralles de pedra i terra construïdes per tal de protegir la Xina dels atacs de les tribus mongoles i turques. Va començar a construir-se al segle III aC, tot i que les fortificacions visibles actualment són les construïdes entre el segle XIV i el començament del segle XVI, durant la dinastia Ming.

La Gran Muralla Xina, Chángchén, literalment significa Muralla Llarga, ique es troba a la Xina.

La Gran Muralla és l'estructura més llarga del món construïda pels humans pel que fa a superfície i massa. La muralla s'estén, en forma d'arc que gairebé traça les fronteres del sud de Mongòlia, al llarg de 6.400 o 7.300 Km. Va des del congost de Shanhai o Shanhaiguan al golf de Bo Hai (a l'est), fins a Top Lur a l'oest o el congost de Jiayu a la província de Gansu (a l'oest), ja al límit del desert de Gobi i dels oasis de la Ruta de la Seda.

Construïda, reconstruïda i restaurada entre els segles V a.C. i el segle XVI. La seva funció principal era protegir les fronteres del nord de l'Imperi Xinès durant el regnat de sucessives dinasties. Des del segle V a.C., s'han construït diverses muralles totes elles referents a la Gran Muralla.

Al seu cim hi havia més d'un milió d'homes que vigilaven les muralles de Ming. S'estima que van morir entre dos i tres milions de persones durant la seva construcció, el projecte més llarg del món que va durar segles.

Hi ha la creença que és l'única construcció humana que es pot apreciar des de l'espai exterior, però la realitat és que no hi ha cap construcció a la Terra observable a ull nu.

La Gran Muralla va ser declarada l'any 1987 patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

[edita] Origen

Durant els període de guerra entre estats, des del s. V a.C fins l'any 221 aC, els estats de Qi, Yan i Zhao van construir fortificacions llarguíssimes per defensar les seves fronteres. Es construïen per resistir els atacs de petites armes com ara espases i llançes. Aquestes muralles majoritariament es van construir incrustant sorra i grava entre marcs de fusta.

Des del segle III aC es van anar construint diferents fortificacions contra els atacs de les poblacions nòmades del nord, que habitaven les planures avui ocupades per Mongòlia i Manxúria. Si bé no impedia l'accés a les hordes nòmades (te una alçada mitjana de 7 m) sí que impossibilitava l'accés a cavall.

La muralla més famosa es va construïr entre els anys 220 - 200 a.C., pel primer Emperador Xinès Qin Shi Huang, de la qual només se'n conserva una petita part. Aquesta es va construir molt més al nord que la muralla actual construïda durant la dinastia dels Ming. Qin Shi Huang va conquerir tots els estats enfrontats, va unificar la Xina l'any 221 aC i va fundar la Dinastia Qin. Per tal d'intentar imposar una dinastia centralitzada i prevenir la reaparició dels senyors feudals, va fer destruir totes les muralles que dividien el seu imperi. Per protegir l'imperi contra les intrusions de la gent de Xiongnu provinents del nord, va ordenar construir una nova muralla que connectés les fortificacions que encara es conservaven al llarg de la frontera nord del nou imperi.

Com que era complicat transportar la gran quantitat de material que es necessitava, els constructors sempre van intentar fer servir els recursos que trobaven al seu territori. Feien servir les pedres de les muntanyes en les zones muntanyoses i la terra en les planes. Els camperols que morien durant la seva construcció s'enterraven dins de la muralla, més tard desenterrats pels arqueòlegs. No es conserva cap document històric que confirmi la longitud i traçat exacta de les muralles de la Dinastia Qin. Més tard, les dinasties Han, Sui, del nord i Jin van restaurar, reconstruïr i expandir parts de la Gran Muralla per defendre's dels conqueridors del nord.

[edita] Ampliacions i modificacions

La Muralla ha sofert 4 grans re-estructuracions:

  1. Al 208 aC per la dinastia Qin
  2. Durant el segle I per la dinastia Han
  3. Entre el 1138 i 1198
  4. Al 1368 per la dinastia Ming
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Gran Muralla Xinesa


Bandera de la República Popular de la Xina Aquest article sobre la República Popular de la Xina és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.