[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Franz-Paul Decker - Viquipèdia

Franz-Paul Decker

De Viquipèdia

Franz-Paul Decker
Franz-Paul Decker

Franz-Paul Decker (Colònia 1923) és un director d'orquestra alemany. Estudià composició i direcció a l'Acadèmia de Música de Colònia (Hochschule für Musik) amb Philip Jarnach i Eugen Papst, i se'n graduà a la seva Universitat. Debutà a l'Òpera de Colònia i fou director invitat a les òperes de Wiesbaden, Bochum i Rotterdam, on destacà des del 1948 per les seves interpretacions de Richard Strauss.

Del 1967 al 1975 ocupà el lloc de Zubin Mehta al front de l'Orquestra Simfònica de Montreal, on destacà interpretant Richard Wagner i Anton Bruckner, i el 1976 fou nomenat director invitat de l'Orquestra Filharmònica de Calgary. Del 1986 al 1991 ha estat director titular de l'Orquestra Ciutat de Barcelona. Del 1992 al 1996 dirigí es obres simfòniques de Gustav Mahler com a director de l'Orquestra Filharmònica de Buenos Aires. Des del 1993 és el principal director convidat de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, i és el director principal de la National Art Center Orchestra d'Ottawa. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi

Ha treballat amb solistes de gran renom com Artur Rubinstein, Emil Gilels, Shura Cherkassky, Clara Haskil, Ida Haendel, Hélène Grimaud, Elisabeth Schwarzkopf, Jessye Norman, Dame Kiri Te Kanawa, i Jon Vickers. La retransmisió del seu concert de Nadal amb Luciano Pavarotti i orquestra a la Basílica de Nôtre-Dame de Montreal a finals dels 1980s, va donar la volta al món.