[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc de Vinatea - Viquipèdia

Francesc de Vinatea

De Viquipèdia

Francesc de Vinatea, nascut a Morella, en data desconeguda, mort l'any 1333, va ser, suposadament, jurat en cap de València al 1333, moment en què tingué lloc l'intent del rei Alfons III el Benigne, influit per la seua segona muller, Leonor, de cedir part del territori del Regne de València a l'infant Ferran (fill de Leonor).

Francesc de Vinatea és un personatge quasi totalment desconegut, amb potser un component un poc mític quant a la resistència foral valenciana. No consta com a jurat a les actes del consell municipal, i l'única referència que tenim d'ell ens ve de la Crònica de Pere el Cerimoniós, malgrat el qual la tradició el fa jurat en cap de la ciutat de València.

Fou un personatge clau en el conflicte amb el rei Alfons el Benigne de l'any 1333: arribat de Morella, no sabem quan ni per quina raó a la ciutat de València, encapçalà la missió davant el rei que visitava València eixe any de 1333. La intenció de repartir part dels senyorius del regne al fill de Leonor, cosa que suposava, per tant, el trencament dels furs i del Regne, va ser vista amb bons ulls pels nobles que defenien d'antuvi l'aplicació dels furs aragonesos, però d'altres, com ara Ot de Montcada i el poble pla van reaccionar en contra de la decisió i en defensa dels furs valencians. Suposadament, Francesc de Vinatea exposà els punts de vista de la ciutat de València i les reivindicacions d'ella amb tanta vehemència que, malgrat l'opinió de la reina castellana Leonor, que apostava per executar-lo donada la insolència amb què els havia parlat, Alfons el Benigne decidí fer-se enrere i cancel·lar les donacions de viles reials a l'infant Fernando, i així va evitar l'avalot que s'estava formant als carrers de València i altres llocs.

Francesc de Vinatea morí l'any de 1333, no sabem per quina causa.

[edita] Ressò històric i ús polític

Francesc de Vinatea és un dels personatges mítics valencians, com ara pot ser el Palleter, i d'altres, per haver defés el Regne de València d'atacs als seus furs o al seu territori.

Així, el seu nom ha estat utilitzat per alguns moviments polítics com a símbol de resistència en diferents èpoques. A finals del segle XX es creà el Col·lectiu Francesc de Vinatea, de marcat caràcter blaver.

Existeix una estàtua de Francesc de Vinatea a la Plaça de l'Ajuntament de València.

[edita] Vegeu també