[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc de Sales Aguiló Forteza - Viquipèdia

Francesc de Sales Aguiló Forteza

De Viquipèdia

Francesc de Sales Aguiló Forteza (Palma 1899 - Bogotà 1956) Polític, científic i escriptor mallorquí. Es llicencià en ciències a la Universitat de Barcelona el 1921. Ocupà càrrecs directius a l'Associació per la Cultura de Mallorca el 1924. Fou organitzador i habitual conferenciant i professor ajudant d'història natural. El 1928 col·laborà a La Nostra Terra i el 1930 ingressà en el Partit Republicà Federal, pel qual es presentà candidat per Palma a les eleccions del 12 d'abril de 1931, però no sortí elegit. Les eleccions es repetiren un cop proclamada la Segona República i fou elegit regidor.

Realitzà una gran activitat cultural i política durant la República, destacant els seus cursets de català. Va esser membre fundador d'Acció Republicana de Mallorca el 1932 i d'Esquerra Republicana Balear el 1934, dirigí el seu òrgan Mallorca Nova i un dels redactors de l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears de 1931. Signà el Manifest del Comitè de relacions entre Catalunya i Mallorca. Quan esclatà la Revolució d'octubre de 1934, va esser destituït del seu càrrec a l'Ajuntament de Palma, però se'l rehabilità el 1935. També signà la Resposta als catalans el maig de 1936.

La guerra civil el va sorprendre dedicat a l'ensenyament a Barcelona. El juliol de 1937 fou elegit president del Consell Executiu d'ERB a Catalunya. Dirigí Mallorca Nova, on el manifest Per Mallorca i per la Llibertat, arran de l'assassinat d'Emili Darder. El febrer de 1939 marxà a l'exili i fou internat al camp de concentració d'Argelers. El 1940 s'establí a Colòmbia on muntà una llibreria i es dedicà a l'ensenyança universitària de biologia. Publicà diferents articles a la revista Quaderns de l'Exili de Mèxic i actuà de secretari del Patronat de Cultura Catalana.

[edita] Enllaços externs