[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esquerra Republicana Balear - Viquipèdia

Esquerra Republicana Balear

De Viquipèdia

Esquerra Republicana Balear (ERC-illes), fou un partit polític fundat a Mallorca al 1934 d'ideologia republicana, progressista i catalanista.

La formació sorgí per la fusió d'Acció Republicana de Mallorca i el Partit Republicà Radical Socialista, a la unió també hi assistiren representats de la Unió Republicana Federal d'Inca i les Joventuts d'Esquerra de Felanitx a més d'algunes personalitats lligades al Partit Republicà Federal de Mallorca.

Malgrat que dins Esquerra Republicana Balear hi havia un corrent azanyista per part d'una petita minoria de votants, la tendència més majoritària del partit es vinculava clarament amb el nacionalisme català, especialment entre els seus dirigents, que sentien simpaties per ERC com es demostra en el nombre de signants del manifest de Resposta als Catalans.

Al 1936 formà part del Front d'Esquerres, liderat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Es constituiren unes Joventuts d'Esquerra i els seus òrgans d'expressió foren República (1934-36) i Antorxa (1936).

El partit va desaparèixer amb l'aixecament militar del 19 de juliol de 1936 i bona part dels seus membres foren represal·liats o s'hagueren d'exil·liar.

[edita] Membres d'Esquerra Republicana Balear

[edita] Referències


Aquest article sobre les Illes Balears és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.