[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc d'Orleans (príncep de Joinville) - Viquipèdia

Francesc d'Orleans (príncep de Joinville)

De Viquipèdia

El príncep Francesc d'Orleans, príncep de Joinville.
El príncep Francesc d'Orleans, príncep de Joinville.

Francesc d'Orleans, príncep de Joinville (Neuilly 1818 - París 1900). Príncep de sang de França de la casa dels Orleans, creat príncep de Joinville pel seu pare, el rei Lluís Felip I de França.

Francesc Ferran Felip Lluís Maria d'Orleans nasqué el dia 14 d'agost de l'any 1818 al castell de Neuilly a Neuilly-sur-Seine a les proximitats de París, essent fill del duc d'Orleans i després Lluís Felip I de França i de la princesa Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies. El príncep Francesc era nét del duc Lluís Felip d'Orleans i de la princesa Adelaida de Borbó-Penthièvre, i del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria.

L'any 1836 entrà a la Marina francesa amb el càrrec de lloctinent, entrant en acció per primera vegada l'any 1838 en el bombardeig de San Juan de Ulloa en una intervenció francesa en la política interna de Mèxic. Fou fet presoner al port de Veracruz. Fou promocionat al càrrec de capità amb la missió de traslladar a França les restes de Napoleó I de França que es trobaven a l'illa de Santa Helena.

L'any 1844 dirigí un seguit d'actuacions a la costa del Marroc, bombardejant la ciutat de Tànger i ocupant Mogador, essent recompensat per això amb el càrrec de vice-almirall. En els següents anys publicà un seguit d'articles que s'encarregaren de denunciar les deficiències amb què es trobava la Marina francesa la qual cosa féu que guanyés certa popularitat en el si de la societat francesa.

La Revolució de 1848 el sorprengué a Algèria i ràpidament es traslladà a Anglaterra on s'havien refugiat els seus pares. Posteriorment participà, amb paper bastant limitat, a la Guerra de Secessió dels Estats Units, on els seus nébots, els prínceps Felip d'Orleans i Robert d'Orleans també en prengueren part a favor de l'Exèrcit federal.

Amb la caiguda del Segon Imperi i de la Comuna de París retornà a [[París] on gunayà les eleccions en dos departaments francesos arribant a ocupar el seient per Haute-Marne, finalment dimití l'any 1876.

El príncep es casà a Rio de Janeiro l'any 1843 amb la princesa Maria Francesca del Brasil, filla de l'emperador Pere II del Brasil i de la princesa Teresa de Borbó-Dues Sicílies. La parella tingué dos fills:

  • SAR el príncep Pere d'Orleans, nat a París el 1845 i mort el 1848.

El príncep de Joinville escrigué una gran quantitat d'assaigos referents a la Marina, entre els quals destaca: "Assaig sobre la marina francesa" (1853), "Estudis sobre la marina" (1859 i 1870), "La Guerra d'Amèrica, la campanya del Potomac" (1862 i 1872), "Encara unes paraules sobre Sadowa" (1868) i "Vells presents" (1894).