[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Francesc Carles d'Àustria - Viquipèdia

Francesc Carles d'Àustria

De Viquipèdia

L'arxiduc Francesc Carles d'Àustria i la seva muller, la princesa Sofia de Baviera.
L'arxiduc Francesc Carles d'Àustria i la seva muller, la princesa Sofia de Baviera.

Francesc Carles d'Àustria (Viena 1802 - 1878). Arxiduc d'Àustria, príncep d'Hongria i de Bohèmia i pare de dos emperadors de la casa d'Habsburg, l'emperador Francesc Josep I d'Àustria i de l'emperador Maximilià I de Mèxic.

Francesc Carles d'Àustria nasqué el dia 7 de desembre de 1802 al Palau del Hofburg de Viena, essent fill de l'emperador Francesc I d'Àustria i de la princesa Maria Teresa de Borbó-Dues Sicílies. Era nét de l'emperador Leopold II, emperador romanogermànic i de la infanta Maria Lluïsa d'Espanya per via paterna mentre que per via materna ho era del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Carolina d'Àustria.

Segons tots els indicis i biografies, les capacitats intel·lectuals de l'arxiduc era escasses i aquesta fou la raó per la qual decidí abdicar en favor del seu fill, l'arxiduc Francesc Josep d'Àustria, després dels fets de 1848.

Casat el 4 de novembre de 1824 a la princesa Sofia de Baviera, el casament venia a corroborar un seguit de trajectòries dinàstiques que fins el moment s'estaven produint. D'una banda, les contínues unions entre la casa bavaresa i l'austriaca i de l'altre les magnífiques aliances que havien signat les filles del nou rei Maximilià I Josep de Baviera ja que s'havien unit amb les cases d'Àustria, de Saxònia, de Prússia i amb el duc de Leuchtenberg, nebot de Napoleó I.

La princesa Sofia era filla del rei Maximilià I de Baviera i de la princesa Carolina de Baden essent una princesa culta, interessada en la pintura, la música i el teatre i amb grans dots d'estrategia.

La parella s'instal·là a Viena i tingueren quatre fills:

  • SAR l'arxiduquessa Maria Anna d'Àustria, nascuda a Viena el 1835 i morta el 1840.
  • SAR l'arxiduc Lluís Víctor d'Àustria, nascut a Viena el 1842 i mort el 1919 a la mateixa capital austriaca.

Al llarg del regnat del seu germà, l'emperador Ferran I d'Àustria, l'arxiduc Francesc Carles d'Àustria participà en els Consells de la Corona, malgrat que la seva participació fou més aviat escassa, per no dir testimonial.

Amb les diferents revoltes liberals i nacionalistes de l'any 1848 que afectaren les ciutats austríaques de Viena, Praga i Milà i molt especialment Hongria, l'emperador Ferran I d'Àustria decidí abdicar degut a les moltes pressions. La cort austriaca que es trobava refugiada a la "fidel" Innsbruck al Tirol decidí fer renunciar a l'arxiduc per tal que el seu fill el jove Francesc Josep fos coronat emperador. Sense cap mena de dubte, fou la seva muller qui participà i ideà més activament l'abdicació del pare per tal de coronar al fill.

La mort de l'arxiduc es produí l'any 1878, cinc anys després de la de la seva muller, a la capital imperial, Viena.