Filosofia renaixentista
De Viquip??dia
Als segles XV i XVI la cultura i la societat europees van experimentar una gran transformaci?? amb la invenci?? de la impremta (1453), la caiguda de l'Imperi Rom?? d'Orient (1453) i el descobriment d'Am??rica (1492). Tamb??, amb el desplegament de l'humanisme, que modifica radicalment les condicions de la cultura.
Un altre fet important ??s la Reforma de la teologia i la religi?? cristianes que, de la m?? d'Erasme i Luter, va desembarcar en la fragmentaci?? de la cristiandat occidental.
L'aparici?? dels Estats Nacionals (Fran??a, Anglaterra, Espanya), amb una gran extensi?? territorial i la concentraci?? del poder en un sobir?? portar?? Maquiaviel, Moro i Montaigne a fer un "balan?? cr??tic" de la dram??tica experi??ncia de l'??poca, obrint noves vies al pensament pol??tic i social.
Podem afirmar que la filosofia moderna comen??a amb Descartes i el seu Discurs del m??tode (1637), trencant amb la filosofia medieval de Sant Tom??s D'Aquino, el qual es basava en Arist??til. Descartes va criticar aquesta filosofia, tamb?? coneguda per Escol??stica. L'Escol??stica es basava en el sil??logisme d'Arist??til (un m??tode senzill per obtenir una conclusi?? a partir de dues premisses). Descartes creia que basant-se en el sil??logisme nom??s s'obtenien veritats que ja es coneixien, i no se'n podien obtenir de noves. Una de les tasques de Descartes va ser redirigir la filosofia per poder aconseguir noves veritats.