[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Felip de Bèlgica (duc de Brabant) - Viquipèdia

Felip de Bèlgica (duc de Brabant)

De Viquipèdia

Felip de Bèlgica, duc de Brabant (Castell del Belvedere (Palau de Laeken) 1960). Príncep de Bèlgica i duc de Brabant amb el tractament d'altesa reial. És l'actual hereu al tro dels belgues ocupat pel seu pare, el rei Albert II de Bèlgica.

Nascut al Castell del Belvedere, al complex del Palau de Laeken, el dia 15 d'abril de 1960, essent fill dels llavors prínceps de Lieja, el rei Albert II de Bèlgica i la princesa Paola Ruffo di Calàbria. Felip és nét per via paterna del rei Leopold III de Bèlgica i de la princesa Àstrid de Suècia; mentre que per línia materna ho és del príncep Fulco Ruffo di Calàbria i de la comtessa Luisa Gazelli di Rossana e di Sebastiano.

La seva formació combinà aspectes militars i teòrics. Així, d'una banda ingressà l'any 1978 a la Reial Escola Militar de Bèlgica; i de l'altra, l'any 1982 inicià estudis a la Universitat d'Oxford completant-los amb una estada a la Universitat de Stanford a Califòrnia, on es graduà l'any 1985 en ciències polítiques.

L'any 1980 esdevingué segon lloctinent, i poc després obtingué el certificat necessari per esdevenir pilot de l'Exèrcit belga. L'any 1989 fou elevat a la categoria de coronel i el 2001 a la d'almirall.

Durant molts anys, l'opinió pública el veié com l'hereu del rei Balduí I de Bèlgica. Malgrat tot, la mort del sobirà l'any 1993 de forma inesperada féu que el successor de Balduí fos el seu germà, el rei Albert II de Bèlgica. Així mateix, la llarga solteria del duc de Brabant féu que la casa reial belga considerés la possibilitat d'elevar a la dignitat de princesa hereva a la germana de Felip, la princesa Àstrid de Bèlgica casada des de 1985 amb l'arxiduc Llorenç d'Àustria-Este.

De caràcter introvertit, el duc de Brabant contragué matrimoni a Brussel·les amb Matilde d'Udekem d'Acoz pertanyent a una família de l'alta aristocràcia flamenca. La unió fou considerada com un pas més d'integració de les dues comunitats - la flamenca i la valona - en el si de la Corona.

Casats des del 4 de desembre de 1999. La parella ha tingut tres fills:

Arran del naixement de la seva primogènita, el Parlament de Bèlgica ordenà la supressió de la Llei Sàlica cosa que permeté que la princesa Elisabet esdevingués l'hereva del seu pare al tro belga. Igualment s'ha derogat la llei interna de la casa reial per la qual es prohibia la unió en matrimoni de qualsevol príncep belga amb un príncep holandès, aquesta llei provenia de les lluites per la independència de Bèlgica.

En els darrers anys, el príncep ha estat víctima de nombroses crítiques pel seu coservadurisme polític i social. Diverses polèmiques declaracions vinculades amb la diversitat nacional del país i les opcions polítiques que això generà han valgut al príncep diversos retrets per part de nombroses forces polítiques. Així mateix, durant la seva solteria diversos elements polítics del país intentaren forçar un canvi en la línia de successió per tal d'evitar que Felip arribés a ser rei i col·locar un membre més liberal de la seva família com a hereu al tro.