[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Eusebio Sempere Juan - Viquipèdia

Eusebio Sempere Juan

De Viquipèdia

Eusebio Sempere ( Onil, Alacant 1923 - íd. 1985 ) fou un escultor, pintor i artista gràfic valencià.

[edita] Biografia

Nasqué el 3 d'abril de 1923 a la població alacantina d'Onil. Va iniciar la seva formació artística a l'Escola de Belles Arts de València el 1940, per traslladar-se posteriorment a la ciutat de París per continuar els seus estudis. Fou a la capital francesa on es relaciona amb artistes avantguardistes com Eduardo Chillida, Jean Arp, Vasili Kandinski, Piet Mondrian, Paul Klee, Henri Matisse i Pablo Picasso, els quals influiran decissivament en la seva obra futura.

El 1960 retorna a Espanya i s'instal·la a Madrid, on es relaciona amb diversos grups artístics, entre ells el Grup de Cuenca i el Grup de realistes, sense abandonar els seus orígens i formant part del Grup Parpalló de València. El 1969 viatja fins Estats Units on comença a experimentar en la utilització de l'ordinador per a finalitats artístiques, tècnica que continuaria desenvolupant al seu retorn al Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid, convertint-se en un pioner d'aquest art a Espanya.

El 1983 li fou concedit el Premi Príncep d'Astúries de les Arts i és nomenat fill predilecte de la ciutat d'Alacant i Doctor Honoris Causa de la Universitat de dita ciutat. Morí a l'abril de 1985 després d'una llarga malaltia.

[edita] Obra

Móvil, MEAL, Madrid (1972)
Móvil, MEAL, Madrid (1972)

L'obra de Sempere està definida per l'abstracció, la repetició geomètrica i la linialitat, evolucionant vers el Pop Art i el constructivisme amb elements de l'art cinètic. La seva aportació personal a aquest moviment consisteix en unes sèries de construccions geomètriques abstractes en les quals imprimeix l'efecte de la il·lusió de vibració i moviment.

Condicionat pel seu origen llevantí, la llum també representa un paper important en la seva obra plàstica, utilitzant-la com element principal per crear autonomia i organitzar plans. Considera els seus quadres com una superfície bidimensional on juga amb els elements visuals, la llum, el color i els tons, buscant efectes òptics per crear volúmens en les seves figures geomètriques repetides.

La seva obra abarca des de dibuixos, olis, serigrafies i escultures de ferro i acer cromat. Algunes de les seves obres es poden veure al Museo de Escultura al Aire Libre de Madrid i al Museu d'Art Contemporani d'Alacant.

[edita] Enllaços externs