[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Esquimal - Viquipèdia

Esquimal

De Viquipèdia

Dona inuit
Dona inuit

Els esquimals -ve de la paraula cree eskimo "que menja peix cru"- viuen a l'Àrtic, coneguts també com a inuits. Políticament depenen de diferents governs que els han assimilat com a minories ètniques:

La vida en aquest indret del planeta és difícil, però malgrat el rigor del clima, la perillositat i la duresa de les condicions de vida d'aquesta regió, els inuit han desenvolupat sistemes de supervivència des de fa segles.

Els esquimals són originaris de les tundres del nord del Canadà, Alaska i Grenlàndia on actualment entre els esquimals i altres pobles indígenes es calcula que viuen prop de 100.000 persones.

Tenen una vida nòmada, seguint les migracions dels animals que cacen, entre els què es troben els caribús, óssos, balenes i foques. D'aquests i altres animals aprofiten totes les parts possibles per menjar, abrigar-se, construir habitatges, eines per caçar...

Actualment, però, degut al fort procés d'enculturació, s'està produint un deteriorament de les seves formes de vida originàries.

Els esquimals estan organitzats en grups familiars i cada membre té assignada una tasca específica, amb una forta divisió per gènere. Les unions i divorcis són aprovats pels ancians de la comunitat, si bé existeix una estructura bàsica que permet la poligàmia.

S’ha arribat a la conclusió que els inuits van emigrar a traves de l’estret de Bering desde Libèria fins a Amèrica del Nord àrtica, molt després que la majoria dels indígenes americans.

[edita] Llengües

Mapa de les llengües dels inuit
Mapa de les llengües dels inuit

Les llengües dels pobles inuit constitueixen una subfamilia de la família lingüística esquimo-aleutina. A Alaska existeix una important divisió lingüística segons si els individus s’anomemen a si mateixos inuit o yuit. La branca oriental de la subfamilia s’extén des de l’est d’Alaska a través de Canadà i des del nord fins al sud de Grenlàndia.

[edita] Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Esquimal


Mapa d'Amèrica Aquest article sobre Amèrica és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.