[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

El Boixar - Viquipèdia

El Boixar

De Viquipèdia

Carrer del Boixar
Carrer del Boixar

El Boixar és una pedania de la Pobla de Benifassà, es troba a la Tinença de Benifassà, una de les zones més agrestes i belles de la província de Castelló. El poble és a 1.089 metres d'altura sobre el nivell del mar. El seu nom deriva de la gran quantitat de boixos que es troben al voltant de la població. El boix va ser un recurs que va derivar en una indústria artesana de fabricació d'estris de fusta.

El Boixar va pertànyer a la Tinença de Benifassà, després de la conquesta cristiana del segle XIII, era patrimoni del monestir d'aquest nom. El 15 de març del 1236, Blasc d'Alagó va realitzar una primera repoblació juntament amb Fredes, atorgant carta de poblament a favor de Domènec Berenguer. El 1463 va quedar totalment despoblada com a conseqüència de la guerra civil de Catalunya. És molt interessant el Llibre d'Establiments que recull els acords municipals sobre ús del terme. Va ser zona d'actuació carlina durant el segle XIX.

El 1279 era la població més important de la comarca, a les acaballes del del segle XVIII tenia una 300 habitants, el 1900 havia 438 persones, el 1960 es comptaven 229 habitants, i actualment (2007) només en resten 15 veïns.