Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Boix - Viquip??dia

Boix

De Viquip??dia

Viquip??dia:Com entendre les taules taxon??miques
Com entendre les taules taxon??miques
Boix

Classificaci?? cient??fica
Regne: Plantae
Divisi??: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Buxales
Fam??lia: Buxaceae
G??nere: Buxus
Esp??cie: B. sempervirens
Nom binomial
Buxus sempervirens
L.

El boix (Buxus sempervirens) ??s un arbre, baix Mediterrani.

??s de la fam??lia "Buxaceae" i del g??nere "Buxus" el qual t?? unes 80 esp??cies esteses per les regions tropicals i subtropicals de tot el m??n (30 d'elles a Cuba). Als Pa??sos Catalans s'hi fan nom??s el Buxus sempervirens i Buxus balearica que s??n les ??niques esp??cies del g??nere que aguanten les gla??ades. Es troben a la muntanya submediterr??nia, prefereix els terrenys calcaris, entre 100 i 1.600 d'altitud.

Encara que es tracti d'un arbre, normalment es troba com un arbust de menys de 5 metres d'al????ria ja que ??s de lent creixement i fa anys s'explotava molt la seva fusta. Fulles petites, ovades, enteres i cori??cies, verdes tot l'any (a l'hivern sovint vermelloses). Les flors poc vistoses i blanquinoses. Fruit en c??psula, amb 6 llavors, acabat en 2-4 ap??ndixs superiors.

[edita] Usos

  • Fusta molt dura, densa, homog??nia sense cor emprada per a fer els populars "gravats al boix" i culleres, instruments de vent i altres peces (com el "boixos" de fer puntes de coix??)
  • Planta medicinal per?? tamb?? t??xica, la seva escor??a cont?? alcaloides (buxina, parabuxina) de pretesa activitat antipal??dica i colagoga.
  • Jardineria: A banda del seu ??s a??llat es retallen les plantes i se li donen diverses formes geom??triques en l'anomenat art topiari. El boix va ser molt usat en la jardineria francesa del segle XVIII seguint una tradici?? que venia des del temps dels romans.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Boix
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ??sser viu dins el projecte Wikispecies