[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Egiptologia - Viquipèdia

Egiptologia

De Viquipèdia

Papir del llibre dels morts

L'egiptologia és la part de la història que estudia l'Antic Egipte i la seva civilització. Algú que practiqui aquesta disciplina s'anomena egiptòleg.

L'egiptologia estudia la cultura egípcia antiga (llengua, literatura, religió, art, economia, i ètica) des del cinquè mileni aC fins el final de l'època dels romans al segle IV dC.

La moderna egiptologia, oposada a l'antiga curiositat per la terra d'Egipte, s'inicia com a ciència generalment, l'any 1822, quan Jean-François Champollion anuncià la descodificació del sistema de jeroglífics egipcis per primera vegada emprant la Pedra de Rosetta.

Tant les institucions de l'Egipte faraònic, com els comportaments antisocials, encara que parlem de l'any 3000 aC, eren semblants al món actual, a l'antic Egipte es donaven, pot ser no sovint, però existien les vagues, el frau fiscal, la corrupció administrativa, els impostos, etc.

[edita] Inicis de l'egiptologia

A Europa, des d'inicis del segle XIX, es coneixia molt poc d'Egipte, i menys encara del seu passat històric, ja que es considerava una província otomana més. La única cosa que coneixien era el que varen escriure els clàssics grecs i romans, o bé els escassos viatgers que hi van passar durant la Baixa Edat Mitjana o el Renaixement. Egipte era, per molts, res més que una ruta alternativa que havien escollit els croats per arribar a Jerusalem.

Vanseleb feu enviar per Colbert, l'any 1672, per tal d'obtenir manuscrits i medalles antigues, visitant el convent copte de Sant Antoni, essent així el primer viatger que va descriure les runes d'Antinoopolis, la ciutat romana erigida en temps d'Adrià.

Egipte va ser visitat i descrit per altres viatgers europeus com Richard Pococke, però la primera exploració sistemàtica es va portar a la fi cap a finals del segle XVIII i va ser realitzada per un grup d'estudiosiosos francesos que havien acompanyat l'expedició militar de Napoleó a Egipte. Els seus treballs es van publicar en una obra feta en 24 volums, la Description de l'Egypt, realitzada entre 1809 i 1822. Les col·leccions recollides pels francesos es mostren avui en dia en el Museu del Louvre, tot i que moltes peces varen passar a mans britàniques, com ara la famosa Pedra de Rosetta, quan Alexandría feu presa per l'exèrcit anglés.

Bernardo Drovetti, Giovanni Belzoni, Henry Salt i altres exploradors van recolectar antiguetats per els col·leccionistes.

A inicis del segle XX va sorgir la ciència de les antiguitats egípcies, dons abans els jeroglífics grabats en els murs dels temples romanaven indesxifrables, així com els textos en escriptura hieràtica i demòtica dels papirs. Va haver un gran avanç a finals del segle XIX i principis sel segle XX gràcies a la gran aportació de Jean-François Champollion, el qual va conseguir desxifrar els jeroglífics.

William Flinders Petrie va introduïr i desenvolupar noves tècniques d'excavació i d'estudis de camp molt meticulosos. Defensava que s'havia d'apuntar i preservar la major quantitat d'evidències, més que no pas recuperar objectes i antiguetats de gran valor econòmic, una pràctica arqueològica molt generalitzada llavors i també actualment.

Estava de moda dins de l'egiptologia de la primera meitat del segle XX el concepte que un poble estranger havia entrat a la vall del Nil, cap el 3400 aC, civilitzant als natius i impoosant-los-hi una organització social i política més avançada.

Després d'un estancament relatiu, de 1950 a 1970, hi va haver un canvi en l'enfoc d'aquesta matèria amb les aportacions d'especialistes en antropologia, sociologia i estadística, que van permetre una valoració més rigurosa i ajustada de les evidències arqueològiques, essencialment en l'estudi del període predinàstic egipci, impulsant un major coneixement de la civilització egipcia.

[edita] Egiptòlegs famosos

[edita] Bibliografia

  • Desroches Noblecourt, Christiane: La Herencia del Antiguo Egipto. Ensayo Edhasa. Barcelona 2006. ISBN 8435026876
  • Hornung, Erik: Introducción a la egiptología. Estado métodos, tareas. Editorial Trotta. ISBN 9788481643831
  • Sauneron, Serge: La Egiptología. Oikos-tau. Barcelona 1971 ISBN 8428102058
  • Tyldesley, Joycee: Los descubridores del Antiguo Egipto. Destino. Madrid 2005. ISBN 9788423338542


Ull d'Horus Aquest article sobre l'Antic Egipte és un esborrany i possiblement li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant la seva qualitat traduint d'altres Viquipèdies, posant textos amb el permís de l'autor o extraient-ne informació.