[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dorimac - Viquipèdia

Dorimac

De Viquipèdia

Dorimac (Dorimachus o Dorymachus, Δορίμαχος o Δορ?μαχος) fou un militar etoli nascut a Triconion. Era fill de Nicostrat.

El 221 aC fou enviat a Figalea, a la frontera de Messènia, ciutat amb la que la Lliga Etòlia tenia un pacte de sympolity, aparentment per ajudar a la defensa de la ciutat però en realitat per vigilar els afers del Peloponès i intentar fomentar la guerra en la que la Lliga Etòlia tenia interès. Amb un cos de lliberts va assolar Messènia tot i que la Lliga estava aliada a aquest país, i les queixes foren primer demorades, després ignorades i finalment contestades amb insult. La guerra finalment va esclatar sense decret de l'assemblea etòlia o del consell selecte, i es va dirigir no sols contra Messènia sinó també contra l'Epir, la Lliga Aquea, Acarnània i el Regne de Macedònia.

El 220 aC Dorimac i el líder etoli Escopes (Scopas) van envair el Peloponès i van derrotar a Àrat a Càfies (Caphyae). Dorimac va participar a les operacions per capturar Cineta (Cynaetha) a Arcàdia, en les que els etolis van rebre l'ajut de l'il·liri Escerdílides (Scerdiläidas), i la ciutat fou ocupada i incendiada. Va prendre part també a l'atac frustrat contra Cleitor i fou un dels caps de l'expedició fracassada contra Egira (el 219 aC).

A la tardor del 219 aC fou nomenat estrateg de la Lliga i va assolar l'Epir destruint el temple de Dodona.

El 218 aC va envair Tessàlia per distreure a Filip V de Macedònia del seu setge sobre Palus, a Cefalònia, setge que finalment va haver d'aixecar per la traïció de Leonci, però llavors el rei macedoni va aprofitar l'absència de Dorimac per fer una incursió al cor d'Etòlia avançant cap a Thermum, la capital, que fou saquejada.

Apareix altra cop el 211 aC com una dels caps etolis que va signar un tractat d'aliança amb Roma representada per Marc Valeri Leví, dirigit contra Macedònia. El 210 aC va defensar sense èxit la ciutat tessàlia d' Equinos atacada per Filip.

El 204 aC apareix de nou al ser nomenat com a legislador especial per establir noves lleis per fer front a la mala situació de la Lliga especialment degut a les fortes deutes contretes.

El 196 aC fou enviat a Egipte per negociar un tractat de pau i amistat amb Ptolemeu V Epífanes probablement buscant la mediació del rei egipci amb Antíoc III el gran del qual la lliga Etòlia volia l'aliança contra els romans.