[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Dieu - Viquipèdia

Dieu

De Viquipèdia

Dieu (Diaeus, Δίαιος) fou un estrateg de la Lliga Aquea, nascut a Megalòpolis.

Va succeir a Menalcides com a general (estrateg) de la Lliga Aquea el 150 aC. Menàlcides, que havia estat acusat per Cal·licràtides d'un delicte que comportava la pena capital, es va salvar mercès a l'ajut de Dieu, al que va subornar amb tres talents.

La cosa va transcendir i, per desviar l'atenció de l'afer, Dieu va iniciar una guerra contra Esparta amb la que existia un conflicte de límits que els espartans havien sotmès al senat romà, i aquest havia respòs que les qüestions internes que no implicaven la vida o la mort eren decisions del gran consell de la Lliga; la disputa va portar a la guerra però els espartans demanaven negociacions.

Dieu va exigir el desterrament de 24 notables espartans als que acusava de ser els instigadors del conflicte; aquestos homes van fugir cap a Roma, i Dieu va anar a la república per reclamar l'entrega juntament amb Cal·licràtides que va morir pel camí, mentre Menàlcides donava suport als exiliats.

Aquest al tornar a Esparta va assegurar que Roma havia donat suport a la independència espartana però per contra Dieu deia que se li havia garantit la integritat de la Lliga; i la realitat era que el senat no havia decidit res i havia promès enviar una comissió per arranjar la disputa.

Es va renovar la guerra el 148 aC tot i que els romans ho havien prohibit. Dieu fou nomenat altre cop estrateg el 147 aC i va obeir en general les ordres de Roma però va procurar apoderar-se de les ciutat properes a Esparta per mitjà de negociacions.

El romans finalment van decidir separar Esparta i altres estats de la Lliga Aquea i Dieu va encapçalar la indignació dels membres de la Lliga i va instigar actes de violència contra Roma que van portar a la guerra.

La Lliga va nomenar estrateg a Critolau a la tardor del 147 aC (per un any), però Critolau aquest va morir al cap de poc temps, força abans d'acabar el seu any de mandat i Dieu va tornar a encapçalar la Lliga ja que la llei preveia que en cas de mort del estrateg el seu predecessor assumiria el càrrec per el temps que restava.

Dieu va organitzar un exèrcit de esclaus emancipats i va reforçar el reclutament de ciutadans, però es va equivocar al dividir les seves forces, de les que una part foren enviades de guarnició a Megara per esperar allí als romans, i amb la resta es va fer fort a Corint. El general romà Metel va avançar i va enviar ambaixadors a oferir condicions per la pau però Dieu els va empresonar (els va alliberar al cap de poc després de cobrar un suborn de un talent). El general Sosícrates i Filí de Corint, que havien recomanat negociar, foren torturats i executats.

El 146 aC Mummi el va derrotar sota les muralles de Corint i no va fer cap intent de defensar la ciutat fugint cap a Megalòpolis on va matar la seva dona per evitar que caigués en mans de l'enemic i es va suïcidar prenent un verí.