Dante Alighieri
De Viquip??dia
Dante Alighieri (el nom Dante podria ser una contracci?? de Durante), conegut tradicionalment en catal?? com el Dant (Flor??ncia, maig/juny de 1265 - 13/14 de setembre de 1321), ??s un dels autors m??s reconeguts de la literatura universal.
Taula de continguts |
[edita] Biografia
[edita] Joventut
Dante ??s fill d'una gran fam??lia florentina. Tot i que el seu pare, Alighiero di Bellincione, era favorable del partit g??elf, la fam??lia no va patir la venjan??a dels gibel??lins despr??s de la vict??ria d'aquests ??ltims a la batalla de Montaperti, la qual cosa don?? cert prestigi a la fam??lia. La mare de Dante, Bella degli Abati, mor?? quan ell tenia 13 anys. Poc despr??s, el seu pare ref??u la vida amb Lapa di Chiarissimo Cialuffi, tot i que mor?? cinc anys despr??s.
El 1277, quan Dante tenia 12 anys, es va concertar el seu matrimoni amb Gemma, filla de Manetto Donati, amb qui es va casar ben aviat. Aquest tipus de casament, normal a l'??poca, era un cerim??nia important per a la fam??lia. Uns anys abans del casament, Dante va con??ixer una altra nena, Beatriu, a la qual va retrobar for??a temps despr??s i de la qual va estar enamorat tota la vida. De fet, Dante va escriure-li diversos poemes, mentre que a la seva dona no li'n dedic?? cap.
[edita] Carrera pol??tica
Dante, com la majoria dels seus compatriotes, va prendre part en el conflicte entre g??elfs i gibel??lins. L'any 1289 lluit?? a la batalla de Campaldino contra els gibel??lins d'Arezzo. A poc a poc va escalar posicions en la pol??tica de la ciutat i, tot i que pol??ticament no va aconseguir una gran rellev??ncia, va desenvolupar diversos c??rrecs durant for??a anys. Despr??s de la derrota dels gibel??lins, els g??elfs es van dividir en dos b??ndols: els g??lfs blancs i els g??elfs negres. Dante era partidari dels blancs, que demanaven al papat m??s llibertat. En un primer moment principi els g??elfs blancs van guanyar i van foragitar els g??elfs negres.
El papa Bonifaci VIII, en resposta a la derrota dels seus protegits, planejava ocupar militarment la ciutat de Flor??ncia. L'any 1301 Carles de Valois, germ?? del rei Felip IV de Fran??a, havia de visitar Flor??ncia en qualitat de pacificador de la Toscana. Els florentins, que sospitaven dels plans del papa, van enviar una delegaci?? a Roma per tal d'assegurar-se de les intencions del pont??fex. Dante en formava part.
[edita] Exili
Bonifaci VIII aviat va treure's de sobre tots els representants de la delegaci??, per?? va demanar a Dante que rest??s a Roma. Poc dies despr??s Carles de Valois va entrar a Flor??ncia amb els g??elfs negres, que van arrasar la ciutat i van anihilar els seus enemics. El nou govern de la ciutat va condemnar a Dante a restar a l'exili durant dos anys i a pagar una multa molt elevada. Dante, que encara era a Roma, va negar-se a pagar, en part perqu?? no se sentia culpable per res i en part perqu?? les seves possessions florentines havien estat confiscades. L'exili temporal es va convertir en exili perpetu: si no pagava la multa i tornava a Flor??ncia, el podien condemnar a la foguera.
Dante va prendre part en diverses temptatives dels g??elfs blancs de recuperar el poder perdut, per?? totes van fracassar per culpa de les tra??cions. Si ja estava irritat pel tractament que li havien donat els seus enemics, ara tamb?? estava decebut pel comportament dels seus aliats. Va anar a Verona convidat per Bartolomeo della Scala, i m??s tard es trasllad?? a Sarzana (Lig??ria). Despr??s es creu que va estar a Lucca, a casa de Madame Gentucca, a la qual dedica unes paraules d'agra??ment al cap??tol del XXIV del Purgatori.
L'any 1310 Enric VII de Luxemburg, emperador del Sacre Imperi Romanogerm??nic, entrava a It??lia amb 5.000 homes. Dante va veure en ell el nou Carlemany i l'oportunitat de prendre de nou Flor??ncia, per la qual cosa li va escriure una carta en la qual demanava la pitjor f??ria divina per a la seva ciutat i on assenyalava els seus enemics i li proposava liquidar-los. Durant aquest per??ode convuls va escriure els dos primers llibres de la Divina Com??dia.
Mentrestant, a Flor??ncia, Baldo d'Aguglione va perdonar la majoria de g??elfs blancs, per?? les cartes que Dante havia enviat a Enric VII eren tan violentes que a ell no li van fer els honors. L'any 1312 Enric VII va assaltar Flor??ncia i va v??ncer els g??elfs negres. Hi ha qui diu que Dante tamb?? havia caigut en desgr??cia per als seus antics aliats, per la qual cosa ning?? no en volia saber res. L'any seg??ent Enric VII moria, i amb ell les esperances residuals de Dante per a tornar a Flor??ncia. Va tornar a Verona, on Cangrande I della Scala li va permetre viure amb certa seguretat i prosperitat (Dante li ho agraeix fent-lo apar??ixer al Parad??s).
Uguccione della Faggiuola, el cap militar de Flor??ncia, va for??ar els florentins a perdonar els exiliats. Dante tamb?? era a la llista, per?? es va negar a participar en un acte p??blic humiliant en el qual els perdonats serien tractats de tra??dors. Dante no hi va assistir, per la qual cosa se li va confirmar la pena de mort i la van estendre als seus fills.
Al final de la seva vida, Dante encara tenia esperances que podria tornar a Flor??ncia amb tots els honors, la qual cosa no va succeir mai. Per a ell l'exili era com una mena de mort que li prenia part de la seva identitat.
El pr??ncep Guido Novello da Polenta el va convidar a Ravenna el 1318, i ell va acceptar. Va acabar el Parad??s i finalment va morir el 1321, potser de mal??ria, quan tornada a Ravenna d'una missi?? diplom??tica a Ven??cia. Tenia 56 anys.
Dante va ser enterrat a l'Esgl??sia de San Pier Maggiore (m??s tard anomenada de Sant Francesc d'Ass??s). Des del 1829 hi ha un cenotafi per a ell a Flor??ncia, a la Bas??lica de la Santa Creu. Aquesta tomba ??s buida, ja que el seu cos encara descansa a Ravenna, lluny de la terra que va estimar.
[edita] Obra
[edita] La Divina Com??dia
La seva obra m??s coneguda ??s La Divina Com??dia, considerada l'obra culminant de la literatura medieval europea i la base de l'itali?? escrit modern. S'hi descriu el fantasi??s viatge del poeta a trav??s dels diversos cercles de l'Infern, el Purgatori i el Parad??s a la recerca de la seva estimada Beatriu, sota el guiatge de Virgili.
[edita] Vita nuova
La Vita Nuova ("Vida nova") ??s la hist??ria de l'amor de Dante per Beatrice Portinari, la qual tamb?? apareix a la Com??dia com a s??mbol de salvaci??. Si b?? s'hi expliquen coses de la vida de Dante, no s'ha de considerar com un document autobiogr??fic fidel, sin?? com la reconstrucci?? po??tica del mite de Beatriu.
Aquest llibre cont?? poemes d'amor en llengua vulgar, la qual cosa no ??s nova, per?? s?? que ??s innovador el fet que els comentaris dels poemes no siguin escrits en llat??.
[edita] Altres obres destacades
- De Vulgari Eloquentia ("Sobre la llengua vulgar", escrita en llat??)
- Le Rime ("Les rimes"), anomenada tamb?? el Canzionere ("Can??oner")
- Il Convivio ("El convidat")
- Monarchia ("Monarquia")