[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Concert per a piano núm. 5 de Saint-Saëns - Viquipèdia

Concert per a piano núm. 5 de Saint-Saëns

De Viquipèdia

Concert per a piano núm. 5
Composició de Camille Saint-Saëns
Forma: Concert per a piano
Subtítol: L'Egipci
Tonalitat: fa M
Compost: 1869
Publicat:
Catalogació: Op. 103
Estrena: París, 6 de maig de 1869
Durada:

El Concert per a piano núm. 5 en fa major, Op. 103, popularment conegut com L'Egipci, va ser el darrer concert per a piano compost per Camille Saint-Saëns. Va ser compost l'any 1896 amb ocasió del Concert de Jubileu, celebrat el 6 de maig, per a celebrar el cinquantè aniversari del debut del compositor a la Sala Pleyel, l'any 1846. El sobrenom de 'L'Egipci' li va ser donat perquè Saint-Saëns el va compondre durant una de les seues freqüents visites hivernals a Luxor, i perquè inclou temes d'inspiració oriental. Els seus moviments són

  1. Allegro animato
  2. Andante
  3. Molto allegro

Es tracta d'una mescla descriptiva de música inspirada en els nombrosos viatges de Saint-Saëns arreu del món. Saint-Saëns era un gran viatger, que va visitar llocs tan diversos com Algèria, Sri Lanka, Brasil, els Estats Units d'Amèrica o Àsia Sud-oriental. El concert es troba entre les peces més exòtiques del compositor, mostrant influències de la música javanesa, la música espanyola i la música d'Orient Pròxim. Saint-Saëns va dir que el concert representava un viatge per mar.

L'Allegro animato alterna dos temes contrastats. Comença apaciblement, introduint un simple tema per part del piano, per a posteriorment anar incrementant la seua energia amb cada nova variació del tema, amb una part del piano caracteritzada per la seua brillantesa i la seua dificultat tècnica. La música es disol cap a una secció més lenta, amb un tema profundament melancòlic que recorda l'Andante sostenuto del segon Concert per a piano del compositor. Suggerint les ones del mar, els dos temes s'entremesclen fins a desembocar en una suggestiva coda.

L'Andante, tradicionalment el més lent i expressiu moviment en la forma concertant, comença literalment amb una detonació; els timbals subratllen un acord orquestral seguit per una secció de les cordes intensament rítmica i uns exòtics moviments ascendents i descendents del piano. Aquesta emocionant introducció deixa pas a l'exposició temàtica, basada en una cançó d'amor núbia, que Saint-Saëns va sentir cantar als mariners en un creuer pel riu Nil en un vaixell 'dahabiah'. Brillant i exòtica, aquesta és la primera manifestació dels sons egipcis en l'obra, i probablement l'origen del seu sobrenom. Cap a la fi de la secció, el piano i l'orquestra produeixen sonoritats impressionistes, evocant grills i granotes.

El solista comença el tercer moviment, Molto allegro, amb rebomboreigs que suggereixen el so de les hèlixs d'un vaixell, abans d'exposar un vigorós i dens primer tema que es desplega amb rapidesa sobre el piano. El piano continua el seu vertiginós moviment mentre les fustes i les cordes anuncien una nova melodia. Els dos temes es combinen i se sobreposen, crean una tensió que Saint-Saëns usa per a crear un efecte espectacular, concloent el moviment amb una triomfant fanfàrria. Posteriorment adaptaria aquests temes, l'any 1899, per a la Toccata que tanca la serie d'Estudis Opus 111.

El mateix Saint-Saëns va ser el solista de l'estrena, que va resultar en un èxit de públic i crítica.