[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Cobla de Tres Quartans - Viquipèdia

Cobla de Tres Quartans

De Viquipèdia

La Cobla de Tres Quartans és una agrupació instrumental catalana anterior i precursora de la cobla de sardanes. Té el seu origen en les Cobles de joglars i ministrils que es ressenyen en diversos documents medievals catalans: en el segle XIV, el rei Joan el Caçador tenia a la seva cort una nodrida cobla reial que intervenia en les cerimònies oficials, fent un paper similar al que ara fan les bandes municipals de música. Aquestes cobles de joglars i ministrils estaven integrades per un nombre variable de músics, que tocaven trompetes, trompes, tabals i sacs de gemecs.

A les primeries del segle XVIII, les cobles de ministrils estaven normalment formades per flabiol i tamborí (o tabal), la tarota, i el sac de gemecs, o cornamusa, que més endavant seria reemplaçat per una tenora de tessitura i afinació més greu que l'actual. I, sembla que a l'Empordà, aquesta formació reduïda de tres músics que tocaven quatre instruments (flabiol i tamborí els tocava el mateix intèrpret) fou anomenada sorneguerament com de tres quartans. Quan els músics només eren dos, el flabiolaire i el cornamussaire, el grup rebia el nom de Mitja cobla. Aquestes formacions complien diverses funcions a les festes populars: il·lustrar musicalment la funció religiosa, animar el ball de plaça i orquestrar els balls o saraus sota sostre. A nivell musical, la cobla estava molt compensada, ja que el tamborí s'encarregava de la part rítmica i de les notes greus, el sac de gemecs marcava l'harmonia i la melodia, el flabiol doblava la melodia en una octava més aguda i la tarota feia la segona veu de la melodia.

En la tercera dècada del segle XIX, els músics començaren a assajar l'ús d'altres instruments, com el cornetí, el figle o el fiscorn que, gràcies a la reforma d'en Pep Ventura, acabarien portant a la constitució de la cobla en la seva formació actual: Flabiol i tamborí, dos tibles, dues tenores, dues trompetes, trombó, dos fiscorns i contrabaix. Dels anys 80 ençà, la cobla de tres quartans ha conegut una considerable revifalla a Catalunya i diverses formacions la divulguen arreu del país.

[edita] Enllaços