[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bromur de potassi - Viquipèdia

Bromur de potassi

De Viquipèdia

Bromur de potassi
Gris: K+  Verd: Br-
General
Altres noms
Fórmula molecular KBr
Massa molar 119,002 g/mol
Aspecte Sòlid incolor
Número CAS [7758-02-3]
Propietats
Densitat i fase 2,74, g/cm³ sòlid
Solubilitat en aigua 650 g/l a 20 ºC
Punt de fusió 734 °C (1007 K)
Punt d'ebullició 1435 °C (1708 K)
Estructura
Geometria
de coordinació
Octaèdric
Estructura cristal·lina Cúbica
Perills
MSDS MSDS externa
Perills Nociu (Xn)
NFPA 704
0
1
0
 
Frases R 20-21-22-36-37-38
Frases S 22-26-36
RTECS
Punt d'inflamabilitat No inflamable
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials
en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

El bromur de potassi, KBr, és una sal emprada com a anticonvulsiu i sedant durant el segle XIX i principis del segle XX. Aquestes propietats són degudes a l'anió bromur, Br-. És una sal que es presenta en forma cristal·lina incolora i és molt higroscòpica. És molt soluble en aigua. Ingerit en elevades concentracions produeix una forta irritació de les mucoses gàstriques produint vòmits.

Taula de continguts

[edita] Reaccions químiques més importants

  • El bromur de potassi és una sal típica que es dissocia en dissoldre's en aigua donant lloc a una dissolució neutre, de pH 7. És una font d'anions bromur que s'ha emprat per a produir bromur de plata, emprat a les pel·lícules fotogràfiques:
KBr(aq) + AgNO3(aq) → AgBr(s) + KNO3(aq)
2 KBr(aq) + CuBr2(aq) → K2[CuBr4](aq)
  • El mètode tradicional de preparació és la reacció del carbonat de potassi, K2CO3, amb el bromur de ferro (II, III), Fe3Br8:
4 K2CO3 + Fe3Br8 → 8 KBr + Fe3O4 + 4 CO2

[edita] Aplicacions

[edita] Medicina

Les propietats anticonvulsives del bromur de potassi foren descobertes l'any 1857 per Sir Charles Locock de la Royal Medical and Chirurgical Society. Descobrí que l'anió bromur era efectiu pel tractament de l'epilèpsia i cal considerar-lo la primera medicació efectiva. També descobrí que redueix el desig sexual. L'any 1912 es descobrí un nou medicament pel tractament de l'epilèpsia, el fenobarbital, que substituí al bromur de potassi. Actualment encara s'empra el bromur de potassi en alguns països, com Alemanya, però en altres, com els Estats Units, està prohibit.

[edita] Veterinària

El bromur de potassi es segueix emprant per tractar l'epilèpsia en els gossos. En els gats no es recomenable perquè té efectes secundaris.

[edita] Òptica

El KBr és transparent des de la zona de la radiació ultraviolada propera fins a la infraroja llunyana, longituds d'ona compreses entre 0,25 i 25 µm. Per això s'empra per a la construcció de prismes i finestres que s'hagin d'emprar en ambients secs ja que és molt higroscòpic. El seu índex de refracció és 1,55 a 1,0 µm. També és molt emprat en espectroscòpia infraroja mesclat amb les mostres que es volen analitzar la qual cosa permet obtenir discs en pressionar la mescla.

[edita] Bibliografia