[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Bertil Ohlin - Viquipèdia

Bertil Ohlin

De Viquipèdia

Premi Nobel
Premi Nobel d'Economia
(1977)

Bertil Ohlin ( Klippan, Suècia 1899 - Estocolm 1979 ) fou un economista, polític i professor universitari suec guardonat amb el Premi Nobel d'Economia l'any 1977.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 23 d'abril de 1899 a la població sueca de Klippan, situada al comtat d'Escània. Va estudiar economia a la Universitat de Lund, on es graduà el 1917, i després de realitzar un postgrau a la Universitat de Harvard el 1923, realitzà el doctorat a la Universitat d'Estocolm el 1924. El 1925 fou nomenat professor de la Universitat de Copenhaguen, el 1929 de la d'Estocolm, i el 1930 succeí Eli Filip Heckscher com a professor d'economia a la Stockholm School of Economics.

Membre del Partit Popular Liberal, principal partit polític opositor al Partit Socialdemòcrata suec, fou el seu líder entre els anys 1944 i 1967, i Ministre de comerç entre 1944 i 1945 sota el govern de Per Albin Hansson.

Va morir el 3 d'agost de 1979 a la seva residència d'Estocolm.

[edita] Recerca econòmica

El 1929 va debatre amb John Maynard Keynes sobre les conseqüències dels alts pagaments de les reparacions de la guerra imposats a Alemanya. Mentre Keynes va predir una guerra causada per l'alta càrrega del deute, Ohlin defensà la capacitat alemanya de pagar el deute estipulat.

Elaborà una teoria monetària de l'interès a partir de l'obra de Knut Wicksell, i també féu importants aportacions per a l'estudi del comerç internacional, algunes de les quals en col·laboració amb Eli Filip Heckscher. El seu nom és associat al model matemàtic de comerç lliure internacional, conegut com a model Hecksher-Ohlin.

El 1977 fou guardonat amb el Premi Nobel d'Economia, juntament amb James Meade, per demostrar els efectes de la política econòmica en el comerç exterior i analitzar els problemes d'estabilització en les economies obertes.

[edita] Obra seleccionada

  • 1930: The German Reparations Problem
  • 1933: Interregional and International Trade
  • 1937: Mechanisms and Objectives of Exchange Controls
  • 1949: The Problem of Employment Stabilization
  • 1956: Theorie der internationalen Wirtschaftsbeziehungen ("Teoria de les relacions econòmiques internacionals") amb K. Rose

[edita] Enllaços externs