[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Banda Municipal de Barcelona - Viquipèdia

Banda Municipal de Barcelona

De Viquipèdia

Fotografia actual de la Banda Municipal de Barcelona
Fotografia actual de la Banda Municipal de Barcelona

La Banda Municipal de Barcelona és una institució musical de llarga tradició, fundada l'any 1886.

Taula de continguts

[edita] Història

[edita] Inicis

Formació de gran transcendència social en l'època de la seva fundació, tingué per funció l'apropament de la música dels grans autors a les masses populars, en un moment en que l'art estava reservat als membres de les classes més benestants.

De fet, la ciutat ja disposava d'un grup de músics que formaven el seguici de l'autoritat municipal des de l'edat mitjana. Les trompetes i els tambors duien l’escut de la ciutat i formaven part del seguici de l’autoritat de l’Ajuntament. En ocasions especials, pagava els serveis de diverses cobles de ministrers, els quals complien una funció més lúdica i d’esbarjo adreçada als ciutadans.

La Banda Municipal en el desaparegut Palau de Belles Arts
La Banda Municipal en el desaparegut Palau de Belles Arts

Des de l’any 1837 hi havia hagut intents de constituir-la com a formació independent, però això no va succeir finalment fins l'any 1886.

[edita] Època de referència

A principis del segle XX, esdevé una institució de referència arreu. En aquest període, es fa càrrec de la institució en Joan Lamote de Grignon i l'any 1915 aconsegueix que la formació deixi de dependre de l’Escola de Música de la ciutat (avui Conservatori Superior de Barcelona). És en aquesta època que compta amb la visita - i fins i tot amb la batuta - de grans celebritats de la música com Richard Strauss[1], Igor Stravinsky, Maurice Ravel, entre d'altres.

[edita] Actualitat

Fotografia de la Banda Municipal de Barcelona - Temporada 2007-2008
Fotografia de la Banda Municipal de Barcelona - Temporada 2007-2008
La Banda Municipal de Barcelona, en un concert a la Plaça de Sant Jaume per les festes de Santa Eulàlia de 2008
La Banda Municipal de Barcelona, en un concert a la Plaça de Sant Jaume per les festes de Santa Eulàlia de 2008

Més darrerament, amb el pas del temps, la Banda ha esdevingut part indissoluble del panorama festiu de la ciutat, amb la participació continuada a tots els esdeveniments d'importància de la ciutat, com per exemple La Mercè, el Grec, la Diada Nacional de Catalunya, Santa Eulàlia, el Cicle de Concerts a l'Auditori, entre d'altres.

També ofereix regularment les Audicions d'Escolars, activitat musical que té per objectiu l'apropament de la música simfònica als infants, al voltant d'uns 9000 al cap de l'any.

[edita] Directors

Aquests són els directors que han estat al càrrec de la institució al llarg de la seva història:

Actualment es troba sota la direcció de:

[edita] Enllaços

[edita] Referències

  1. El març de 1925 Richard Strauss es trobava a Barcelona, per a dirigir una sèrie de concerts a la Temporada de Quaresma del Teatre del Liceu, i el dia 15 va tenir ocasió d’escoltar a la Plaça del Rei la versió transcrita per a la Banda feta pel mestre Lluís Oliva, del seu poema simfònic Mort i transfiguració. Corprès per la qualitat de la versió, demanà de poder dirigir el conjunt, petició que va ésser immediatament concedida com un gran honor. L’audició va tenir lloc al matí del 19 a la Plaça de Sant Jaume, per tal que hi pogués cabre més gent. L’èxit va ser apoteòsic. L’alcalde que aleshores era el Baró de Viver va cridar Richard Strauss a saludar des del balcó de l'Ajuntament a la multitud entusiasmada. [...] Article Complet