[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rafael Grimal Olmos - Viquipèdia

Rafael Grimal Olmos

De Viquipèdia

Rafael Grimal Olmos (l'Havana, Cuba, 1945) és un músic, instrumentista i director.

Grimal nasqué a l'Havana el 1945 on començà els estudis musicals de piano, clarinet i harmonia. Als catorze anys obtingué, per concurs oposició, una plaça de professor de la Banda Municipal de l'Havana mitjançant una dispensa per no tenir l'edat reglamentària per concursar. També col·laborà com a professor titular de l'"Orquestra Simfònica de l'Havana”.

Es traslladà a Barcelona, d'on són originaris els seus pares, i continuà els estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Entre els anys 1962 i 1964, obtingué la "Medalla d'Or per a Clarinetistes" i el "Premi Joan Altisent" per a instruments de vent, al final dels seus estudis superiors de clarinet. Des de 1987 és catedràtic de clarinet en aquest conservatori.

Amplià els seus coneixements de flauta travessera, saxòfon, harmonia, contrapunt, fuga, composició, instrumentació i direcció d'orquestra al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona on obtingué el "Premi d'Honor del Grau Superior de Saxòfon" i la "Menció d'Honor de Música de Cambra".

Com a instrumentista forma part de diversos grups de música de cambra com Diabolus in Música, Ebony Clarinets Group i col·labora amb les orquestres Ciutat de Barcelona i Simfònica del Gran Teatre del Liceu.

Com a compositor ha escrit obres per a orquestra, per a música de cambra de diverses formacions i per a instruments solistes. De la seva producció destaquen les obres escrites per a clarinet, saxòfon, flauta Sonata en Sol M, fagot, trompeta i violí, totes escrites amb acompanyament de piano. Gran part d'aquesta producció està recomanada en nombrosos conservatoris de música de l'Estat Espanyol per les seves qualitats en el tractament de cada instrument.

Una de les seves obres, Romança, va ser estrenada el 5 de març del 2002, durant el “III Cicle Nous Repertoris Música XXI 2002” a la Sala de l'Auditori de l'SGAE de Barcelona.

També actua com a director. Per exemple, el 3 de març del 2002 va dirigir un Concert per a Banda i Cor al Casino de l'Aliança del Poblenou (Barcelona).

Del seu mestratge com a professor, estan sortint joves promeses del clarinet com Joan Mesquida Faner o Oriol Camprodon Meseguer.

[edita] Referències