[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Badia de Hudson - Viquipèdia

Badia de Hudson

De Viquipèdia

Mapa de la badia de Hudson
Mapa de la badia de Hudson

La badia de Hudson (en anglès Hudson Bay, en francès Baie d'Hudson, en inuktitut Kangiqsualuk Ilua, en cree Wînipekw o Wînipâkw) es troba al nord-est del Canadà. Banya el nord de les províncies d'Ontàrio, Quebec i Manitoba i el sud-est de Nunavut. La badia de Hudson forma part de l'oceà Àrtic. Connecta per l'est amb l'oceà Atlàntic a través de l'estret de Hudson, i pel nord amb la resta de l'Àrtic a través del canal de Foxe, que no es considera part de la badia. A l'extrem sud-oriental s'obre en la badia de James. Totes les illes de la badia de Hudson formen part de Nunavut.

La badia és poc profunda i a causa de la seva alta latitud es congela totalment durant almenys sis mesos a l'any. A les seves costes, principalment a Manitoba, habita l'ós blanc, que es dedica a la cacera sobre la superfície gelada; quan el gel es fon cap al mes de juny, els óssos tornen a la costa i esperen la nova temporada hivernal.

  • Coordenades geogràfiques: 78° a 95° O, 51° a 70° N.

[edita] Origen etimològic

La badia fou anomenada així en honor de Henry Hudson, que el 1610 la va explorar a bord del vaixell Discovery i que un any abans havia donat nom també al riu Hudson de l'estat de Nova York.