[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Ós blanc - Viquipèdia

Ós blanc

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Ós blanc
Registre fòssil: Plistocè – actualitat

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Carnivora
Família: Ursidae
Gènere: Ursus
Espècie: U. maritimus
Nom binomial
Ursus maritimus
Phipps, 1774

L'ós blanc (Ursus maritimus) és un mamífer de la família dels úrsids que habita les regions àrtiques del món, per la qual cosa també es coneix com a ós polar.

L'apel·latiu maritimus del seu nom fa referència a l'habilitat de desplaçar-se i caçar tant sobre el glaç com nedant.

És l'animal carnívor terrestre més gros que existeix actualment, ja que els mascles adults fan uns 2,5 m de llarg i un pes de 400 a 600 kg (el record Guinness el té un exemplar caçat el 1960 que pesava 880 kg).

Actualment, l'ós blanc es considera un animal en perill d'extinció. Només queden uns 25.000 exemplars en tot el món. L'impacte del canvi climàtic afecta a les regions polars i les previsions apunten que amb pocs anys el gel es pot fondre i l'ós polar pot extingir-se a causa de l'escalfament de la zona.

Taula de continguts

[edita] Característiques

Les potes de l'ós blanc són curtes amb unes urpes que estan adaptades per caminar sobre les condicions ambientals de la zona àrtica i completament recobertes de pèl per tal de no relliscar per la neu. El pèl de l'ós blanc és llarg i espès tot i què es va esgrogueint a mesura que van creixent. A més a més, sota el seu pèl dens s'hi troba una capa de greix de 10 a 15 cm que acumula a mesura que menja i l'ajuda a tenir energia i forces quan és difícil de trobar menjar.

[edita] Alimentació

S'alimenta de peixos, algues marines, morses, llebres àrtiques, guineus blanques i foques. Acostuma a caçar foques guiant-se pel sentit de l'olfacte. El mascle pot detectar l'animal a una distància de fins a 800 metres.


[edita] Distribució natural

Es tracta d'una espècie circumpolar; la distribució al sud està determinada per la presència de plaques de gel des de les quals caça foques com a principal aliment. S'estima que la població actual és d'uns 20.000 individus.

Les principals poblacions es troben a:

Mare amb un cadell a les illes Svalbard
Mare amb un cadell a les illes Svalbard

És una espècie amenaçada fins al punt que s'estima que és possible que s'extingeixi en acabar el segle XXI. La destrucció de l'hàbitat i els resultats de l'escalfament global de la terra són les principals amenaces.

[edita] Cladograma

Ursinae
   
   

Ós bru


   

Ós polar



   

Ós negre americà


   

Ós negre asiàtic


   

Ós malai


   

Ós labiat



[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Ós blanc
Global Warming Issues
Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies