[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aurenja - Viquipèdia

Aurenja

De Viquipèdia

Aurenja
Orange
Escut d'Aurenja
(En detall)
Comuna de la Valclusa
Arc del Triomf d'Aurenja
Arc del Triomf d'Aurenja
Estat
• Regió
• Departament
• Districte
França
Provença – Alps – Costa Blava
Valclusa
Districte d'Avinyó
Llengua local Occità provençal
Superfície 74,20 km²
Altitud 24 m
Població (1999)
  • Densitat
28.889 hab.
389,34 hab/km²
Coordenades 44° 08′ 18″ N 4° 48′ 35″ ECoordenades: 44° 08′ 18″ N 4° 48′ 35″ E
Dirigents:
• Alcalde:

Jacques Bompard (MPF)
Codi postal 84100
Web
El teatre romà d'Aurenja, declarat Patrimoni de la Humanitat
El teatre romà d'Aurenja, declarat Patrimoni de la Humanitat

Aurenja (nom occità; el nom oficial francès és Orange) és un municipi francès, situat al departament de la Valclusa i a la regió de Provença-Alps-Costa Blava. El 2006 comptava amb 28.889 habitants, amb una economia dedicada sobretot al sector agrari i al turisme. Està situada a 44°08 N i 4°48 E, a 21 km al nord d'Avinyó. Segons la temperatura mitjana enregistrada durant tot l'any, és la ciutat més càlida de França.

[edita] Història

La ciutat va ser fundada el 35 aC pels veterans de la segona legió gàl·lica sota el nom de Colonia Julia Secundanorum Arausio, al territori de la tribu gal·la dels tricastini. Les restes romanes encara es conserven en bona part: en destaquen principalment un arc triomfal erigit suposadament en honor de Caius Marius després de la seva victòria d'Aquae Sextiae, si bé probablement és posterior, un teatre molt ben consevat i un aqüeducte a Vaison.

A l'edat mitjana, la ciutat és la seu d'un principat conegut com el principat d'Orange, feu del Sacre Imperi Romanogermànic, que forma part de l'antic regne de Borgonya. Aurenja es beneficiava, doncs, dels drets feudals i de la sobirania pròpia de les terres de l'Imperi. Pels atzars dels matrimonis, va pertànyer el 1173 a la senyoria dels Baus, després el 1388 a la senyoria de Châlon, i finalment el 1544 a la senyoria de Nassau. Quan Guillem I, comte de Nassau, amb propietats als Països Baixos, va heretar el títol de príncep d'Orange el 1544, el principat fou incorporat al que més endavant esdevindria la casa d'Orange. Lluís XIV, en guerra contra les Províncies Unides dirigides pels Stathouders procedents de la casa d'Orange-Nassau, aconseguí la ciutat, que annexionava al regne de França pel Tractat d'Utrecht el 1713.

[edita] Monuments principals

La ciutat és reconeguda internacionalment per la seva arquitectura romana: posseeix el teatre romà més ben conservat d'Europa i un arc de triomf particularment bell, construïts tots dos durant l'època d'August. L'arc, el teatre –seu anual d'un famós festival d'òpera– i el seu entorn foren incorporats per la UNESCO el 1981 dins la llista del Patrimoni de la Humanitat.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Aurenja