[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Arnold Sommerfeld - Viquipèdia

Arnold Sommerfeld

De Viquipèdia

Arnold Sommerfeld (5 de desembre de 1868 - 26 d'abril de 1951) va ser un físic alemany que va introduir la constant de l'estructura fina el 1919.

Arnold Sommerfeld va néixer a Königsberg, on va estudiar matemàtiques. Després de rebre el doctorat el 1891 es va canviar a la universitat de Göttingen, on va rebre la càtedra el 1896. Des del 1897 va exercir com professor de la universitat Clausthal-Zellerfeld, i el 1900 com professor d'enginyeria tècnica en la universitat d'Aachen, on va desenvolupar la seva teoria de la Lubricació hidrodinàmica.

El 1906 es va convertir per fi en professor de física de la universitat de Munic. Allí va entrar en contacte amb la teoria de la relativitat d'Albert Einstein, que encara no estava acceptada comunament. Les seves contribucions matemàtiques a la teoria van ajudar que els científics més escèptics l'acceptessin. Posteriorment es es va convertir en un dels fundadors de la mecànica quàntica, i molts dels seus deixebles es van fer famosos - els més importants Werner Heisenberg i Wolfgang Pauli.

L'any 1922, Sommerfeld va visitar Barcelona, convidat del científic català Esteban Terradas i Illa, en el marc dels Cursos Monogràfics d'Alts Estudis d'Intercanvi, promoguts per la Mancomunitat de Catalunya.

El 1927 Sommerfeld va aplicar les estadístiques de Fermi-Dirac al model de Drude dels electrons en els metalls. La nova teoria resolia molts dels problemes predient les propietats tèrmiques del model usat.

Sommerfeld va morir el 1951 a Munic a causa de les ferides d'un accident de tràfic.