[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antoni Fèlix - Viquipèdia

Antoni Fèlix

De Viquipèdia

Antoni Fèlix (Antonius Felix) fou procurador romà de Judea.

Era germà del llibert Pal·les (Pallas) i ell mateix era llibert de l'emperador Claudi. A Suides se l'esmenta com a Claudi Fèlix pel nom del seu patró i Antoni es el nom de l'emperadriu mare Antònia de la qual va rebre la manumissió.

La data en que fou nomenat procurador és incerta però no lluny del 52. Segons Tàcit va ser procurador amb Ventidi Cumà, i aquest va governar Galilea i Fèlix va governar Samària. Els dos govern cobreixen un període vers 48 a 61; diu que ambdós es van enriquir amb les exaccions sobre el provincials; el governador de Síria Quadrat (Gai Ummidi Quadrat) fou comissionat per obrir expedient sobre aquests fets i Cumà fou condemnat per Fèlix absolt. En canvi segons Flavi Josep, Cumà fou únic governador i fou finalment deposat i condemnat, i Fèlix enviar des de Roma com a successor probablement vers el 51 o 52, amb autoritat sobre Judea, Samària, Galilea i Perea.

Fèlix es va aparellar amb Drusil·la filla d'Herodes Agripa I i esposa d'Azizus rei d'Emesa (al qual va abandonar). El seu govern fou fort però cruel i opressiu; va netejar el país de lladres i de falsos profetes. Entre el 60 i el 62 fou cridat a Roma i el va succeir Porci Fest; els caps jueus de Cesarea, la capital de la província, el van acusar a Roma, però es va salvar per la influencia del seu germà Pal·les amb Neró. Tàcit esmenta el seu matrimoni amb una Drusil·la, persona diferent de la dona del rei d'Emesa, i amb una neta de Marc Antoni i Cleòpatra.