[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Suides - Viquipèdia

Suides

De Viquipèdia

Suides (Suidas, Σουΐδας) o la Suda (Σοῦδα, Souda) és una gran enciclopèdia bizantina sobre el mon antic, escrita en grec vers el segle X. Fou probablement escrita per diversos erudits, tot i que sovint s'ha considerat el nom de Suides com el de l'autor, però Suides o Souda és també una paraula grega que vol dir "fortí", "guia", "rasa", i per això tant es pot parlar de la Suda com de Suides.

L'enciclopèdia té trenta mil entrades i molts dibuixos, una part dels quals s'ha perdut; esta arranjada alfabèticament amb algunes irregularitats. La mateixa obra esmenta com a font l' Onomatologion de Hesiqui de Milet, i altres fonts com els resums de Constantí VII Porfirogènit, la crònica de Jordi el Monjo, les biografies de Diògenes Laerci, i les obres d'Ateneu i Filostrat.

No se sap gaire cosa de la seva compilació. Ja l'esmenta Eustaqui de Tessalònica al segle XII i que diu que l'autor fou Suides, un compilador que va tractar de recollir tot el saber de l'època i que va viure entre 976 i 1028. Estrabó esmenta un Suides que va escriure una història de Tessàlia però no podria ser el mateix compilador per la diferencia cronològica.

La Suda està a mig camí entre un diccionari i una enciclopèdia; explica el origen i la derivació de les paraules segons els coneixements de l'època; els articles més valuosos son els de la història de la literatura ja que dona dades d'autors dels quals l'obra s'ha perdut.

A les edicions de la Suda hi apareix la següent nota: Τὸ μὲν παρὸν βιβλίον Σου?δα, οἱ δὲ συνταξαμἐνοι τοῦτο ἄνδρες σόφοι seguida d'una llista de dotze noms.