[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Així parlà Zaratustra (Strauss) - Viquipèdia

Així parlà Zaratustra (Strauss)

De Viquipèdia

Així parlà Zaratustra op. 30 (Also sprach Zarathustra) és un poema simfònic compost per Richard Strauss entre febrer i agost de 1896. L'estrena va tenir lloc a Francfort el 27 de novembre de 1896 sota la direcció del mateix compositor, un director de prestigi reconegut.

Està inspirat en el llibre del mateix nom del filòsof Friedrich Nietzsche i el compositor es centra en la transició de l'home des dels seus orígens fins al "superhome" que planteja Nietzsche, que es sintetitza en una cita del filòsof al començament de la partitura:

La música ha somiat massa temps; volem fer-nos somiadors desperts i conscients.

Cronològicament, l'obra se situa enmig d'altres obres simfòniques de Strauss, entre Les aventures de Till Eulenspiegel i el Don Quixot, i abans de les seves grans òperes.

La seva obertura implica un famós tema anunciat per trompetes, i refermat per les timbales que, en crescendo, es repeteix tres vegades. Aquest tema ha estat utilitzat, entre altres, en la música de la pel·lícula 2001, una odissea de l'espai de Stanley Kubrick, així com per Elvis Presley com a introducció musical en els seus concerts a partir de 1971.

[edita] Estructura

L'obra està estructurada en nou parts i la seva execució dura aproximadament uns trenta minuts:

  1. Einleitung (Introducció)
  2. Von den Hinterweltlern (Dels mons de darrere)
  3. Von der großen Sehnsucht (Aspiració suprema)
  4. Von den Freuden und Leidenschaften (Alegries i passions)
  5. Das Grablied (El cant de la tomba)
  6. Von der Wissenschaft (De ciència)
  7. Der Genesende (El convalescent)
  8. Das Tanzlied (El cant del ball)
  9. Nachtwandlerlied (Cant del somnàmbul)

[edita] Instrumentació

L'obra està escrita per als següents instruments: 1 piccolo, 3 flautes travesseres (la tercera doblant al piccolo), 3 oboès, 1 corn anglès, 3 clarinets en mi bemoll i si bemoll, 1 clarinet baix en si bemoll, 3 fagots, 1 contrafagot, 6 trompes en fa, 4 trompetes en do, 3 trombons, 2 tubes, timbales, triangle, bombo, plats, glockenspiel, campanes, orgue, 2 arpes i corda.

[edita] Audició