[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Abel Matutes Juan - Viquipèdia

Abel Matutes Juan

De Viquipèdia

Abel Matutes
Ministre d'Afers Exteriors
Al càrrec
6 de maig de 1996 – 27 d'abril de 2000
Precedit per Carlos Westendorp Cabeza
Succeït per Josep Piqué i Camps
Comissari Europeu d'Energia
Al càrrec
6 de gener de 1993 – abril de 1994
Precedit per António Cardoso e Cunha
Succeït per Marcelino Oreja
Comissari Europeu de Transport
Al càrrec
6 de gener de 1993 – abril de 1994
Precedit per Karel Van Miert
Succeït per Marcelino Oreja
Naixement 31 d'octubre de 1941
Eivissa (Illes Balears)
Partit polític AP / PP
Professió empresari

Abel Matutes Juan ( Eivissa, Illes Balears 1941 ) és un empresari i polític retirat eivissenc del Partit Popular Balear, que fou Ministre d'Afers Exteriors en el primer govern de José María Aznar.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Va néixer el 31 d'octubre de 1941 a la ciutat d'Eivissa. Va estudiar dret i ciències econòmiques a la Universitat de Barcelona, esdevenint posteriorment professor d'economia política i d'hisenda pública d'aquesta mateixa universitat. Professor honorari de la Universitat de Buenos Aires i Doctor honoris causa per les universitats de Santiago de Xile i l'Autònoma de Madrid, també és membre honorari de l'Academia Filipina de la Lengua Española.

L'any 1997 fou guardonat amb la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

[edita] Activitat empresarial

Al llarg de la seva vida ha estat president de la Companyia Hotelera "Hoteles Matutes" i de l'Agrupació Hotelera Doliga. Així mateix fou el director i president de la "Banca Abel Matutes".

[edita] Activitat política

[edita] Política espanyola

Inicià la seva activitat política sent alcalde franquista d'Eivissa el 1970 com a membre de Reforma Democrática, partit aliat amb Aliança Popular (AP), càrrec que ocupà fins el 1971.

Fou elegit senador al senat en les primeres eleccions democràtiques celebrades a l'Estat Espanyol el 15 de juny de 1977, repetint en el càrrec en les eleccions generals de 1979. El 18 de desembre d'aquell mateix any fou escollit vicepresident d'AP.

En les eleccions generals de 1982 fou escollit diputat al Congrés per la circunscripció de les Illes Balears, abandonant el seu escó el gener de 1986.

[edita] Política europea

El 1986 abandonà la política espanyola al ser nomenat membre de la Comissió Delors a l'entrada d'Espanya a la Unió Europea. Així entre 1986 i 1988 fou nomenat Comissari Europeu de Crèdit i Inversions; entre 1989 i 1992 fou nomenat Comissari Europeu de relacions amb el Mediterrani i Llatinoamèrica; i entre 1993 i l'abril de 1994 Comissari Europeu de Transport i Energia. Durant la seva gestió en la Comissió Europea va iniciar amb un procés de capacitació del gabinet d'aquest organisme per a crear mecanismes de diàleg, evitant frecs polítics entre els diferents representants[1].

Abandonà la seva responsabilitat en l'última comissió Delors per esdevenir eurodiputat al Parlament Europeu en les eleccions europees de 1994, esdevenint el President de la Comissió d'Assumptes Exteriors, Seguretat i Política de Defensa entre aquell any i 1996.

[edita] Retorn a la política espanyola

Amb la victòria de José María Aznar en les eleccions generals de 1996 fou nomenat en la formació del seu primer govern Ministre d'Afers Exteriors. Durant la seva gestió com a Ministre d'Afers Exteriors va realitzar una visita oficial a Cuba, la qual cosa va constituir un fet històric ja que seria el primer gest d'acostament entre el govern espanyol i el règim cubà. Posteriorment l'illa seria visitada per Miguel Ángel Moratinos, successor de Matutes, apostant per una restitució paulatina de les relacions entre ambdós països[2]. Referent a això Matutes va lloar la gestió del PSOE al donar continuïtat al projecte iniciat amb la illa malgrat ser d'un partit històricament contrari.[3].

[edita] Referències

  1. Diaz Pardo, Joaquín La cultura del diálogo en la Comisión Europea
  2. La Vanguardia España apuesta por Cuba en un momento clave para la isla
  3. Xornal Los caminos de España y Cuba

[edita] Referències


Precedit per:
Christopher Tugendhat
Comissari Europeu de Crèdit i Inversions
19861989
Succeït per:
Leon Brittan
Precedit per:
Claude Cheysson
Comissari Europeu de relacions amb el Mediterrani i Llatinoamèrica
19891993
Succeït per:
Manuel Marín
Precedit per:
Karel Van Miert
Comissari Europeu de Transport
19931994
Succeït per:
Marcelino Oreja
Precedit per:
António Cardoso e Cunha
Comissari Europeu d'Energia
19931994
Precedit per:
Carlos Westendorp Cabeza
Ministre d'Afers Exteriors d'Espanya
19962000
Succeït per:
Josep Piqué i Camps