[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Aşgabat - Viquipèdia

Aşgabat

De Viquipèdia

Moderna avinguda de la capital
Moderna avinguda de la capital

Aşgabat (mot turcman; en persa عشق آباد, Ešq-âbâd; en rus Ашхаба́д, Aixkhabad) és la capital del Turkmenistan. Està situada entre el desert del Karakum i la serralada del Köpetdag, a 37º 58' N i 58º 20' E. El nom de la ciutat deriva del persa, en què abad vol dir precisament "ciutat", i pot significar la Ciutat de l'Amor (d'Eshq, "amor") o bé la Ciutat d'Arsaces, d'Ashk, nom persa de l'emperador part.

La població és d'uns 695.300 habitants (estimació del 2001), majoritàriament turcmans, amb minories d'origen rus, armeni i àzeri.

[edita] Història

Aşgabat és una localitat relativament jove, fundada el 1818. Tot i amb això, està situada no gaire lluny de Nisa, l'antiga capital de Pàrtia, i de les ruïnes de Konjikala, una ciutat de la Ruta de la Seda destruïda pels mongols al segle XIII.

El 1869, un destacament de soldats russos van construir una fortalesa en un turó proper a la localitat, que va esdevenir una vila segura i aviat va atraure els mercaders i artesans de la regió. La Rússia tsarista va annexionar-se el territori el 1884 i en va triar Aşgabat com a centre a causa de la seva situació propera a la frontera de Pèrsia, imperi que llavors tenia una forta influència britànica. En va resultar una ciutat agradable amb edificis, botigues i hotels d'estil europeu.

S'hi va establir un efímer govern soviètic el 1917, que més endavant fou definitiu, i la ciutat fou batejada com a Poltoratsk en honor a un heroi revolucionari local. Va recuperar l'antic nom el 1927, quan el Partit Comunista es va establir pròpiament al Turkmenistan, tot i que era coneguda habitualment amb la forma russa d'Aixkhabad. A partir de llavors la ciutat va experimentar un fort creixement arran de la industrialització, si bé va patir un important terratrèmol el 6 d'octubre del 1948, de 7,3 graus en l'escala de Richter. La sacsejada va causar unes 110.000 víctimes mortals (els 2/3 de la població de la ciutat), encara que el nombre oficial que van anunciar les autoritats soviètiques fou tan sols de 14.000 morts.

[edita] Economia

Com a capital de l'estat, Aşgabat funciona sobretot com a centre administratiu i governamental. Les indústries principals són la tèxtil (cotó) i la siderúrgica. És una de les parades principals del ferrocarril Transcaspià.

[edita] Llocs d'interès

  • Museus: el Museu Turcman de Belles Arts, amb una impressionant col·lecció de catifes, i el Museu Turcman d'Història, amb una representació d'objectes que es remunten a l'antiga civilització parta.
  • L'Acadèmia de Ciències del Turkmenistan, important institució d'estudis superiors.
  • Mesquites: la mesquita d'Azadi, que fa pensar en la Mesquita Blava d'Istanbul; la de Khezreti Omar, i la Mesquita Iraniana, de línies futuristes.
  • L'Arc de la Neutralitat, una mena de trípode gegantí damunt el qual s'aixeca l'estàtua daurada del president Saparmurat Niàzov (conegut també com a Turkmenbashi, o líder dels turcmans). L'estàtua va girant de manera que sempre estigui de cara al sol durant el dia. Segons fonts oficials, és feta d'or pur.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Aşgabat