[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Àcid fluorhídric - Viquipèdia

Àcid fluorhídric

De Viquipèdia

Àcid fluorhídric
H - F
General
Nom Fluorur d'hidrogen
Altres noms ???
Número CAS [7664-39-3]
Fórmula química HF
Propietats físiques
Pes molecular 20,01 g/mol
Color ???
Densitat  ? g/cm3
Solubilitat >70 g/100 ml aigua (20 ºC, 293 K)
Punt de fusió -83.5 °C (190 K)
Punt d'ebullició 19.5 °C (293 K)
Acidesa (pKa) 3.15
Estructura
Forma molecular ??
Moment dipolar ??
Compostos relacionats
Altre anió Clorur d'hidrogen
Bromur d'hidrogen
Altre catió Flourur de sodi
Flourur de calci
Altres: Teflon
Mentre no s'indiqui el contrari,
les dades subministrades estan en CNPT.

L'àcid fluorhídric és la solució aquosa de fluorur d'hidrogen, que està compost per un àtom d'hidrogen unit a un altre de fluor. No s'ha de posar en contacte amb elements de vidre ja que reacciona amb aquest. Per aquesta raó, es manipula utilitzant material de plàstic.

Taula de continguts

[edita] Obtenció

El fluorhídric s'obté habitualment per acció d'àcid sulfúric sobre fluorur càlcic CaF2 (fluorita):

H2SO4 + CaF2 -> CaSO4 + 2 HF

Una font de contaminació amb fluorhídric és la producció d'adobs a partir de fosfat, ja que en una reacció secundària, les traces de fluoroapatita present en el mineral utilitzat alliberen aquest gas. Es tracta d'una substància volàtil, tòxia, altament corrosiva i miscible amb aigua. Ataca el silicat dels vidres formant tetrafluorur de silici SiF4 o àcid hexafluorosilicat H2SiF6 respectivament. En estat líquid es formen agregats (p. ex. H6F6) degut a ponts d'hidrogen, semblant al que pssa a l'aigua. Això explica el punt d'ebullició anormalment elevat de 19,5ºC comparan-lo amb el clorhídric (HCl) de -85,05 ºC. Dissolt en aigua forma una dissolució àcida altament corrosiva.

[edita] Dades fisicoquímiques

LD50 (rata): 180 mg/kg (oral)
concentració màxima permesa als llocs de treball: 2 ppm

[edita] Aplicacions

El fluorhídric s'utilitza en quimica orgànica en l'obtenció de compostos orgànics fluorats, com catalitzador en petroquímica, per obtenir criolita (Na3AlF6) artificial que s'utilitza en l'obtenció de l'alumini, fluorurs inorgànics com l'hexafluorur d'urani (UF6) i alguns cops com dissolvent.

[edita] Toxicologia

Es tracta d'una substància irritant, corrosiva i tòxica. En la pell produeix cremades molt doloroses que curen molt malament. Això és degut a que el calci necessari en el procés de curació precipita amb els fluorurs com el fluorur càlcic (CaF2). En cas de produir-se una cremada amb fluorhídric es recomana rentar amb aigua abundant i tracta en primer lloc amb una dissolució de lactat càcic o citrat càlcic, o llet en el seu defecte. Desrpés es consulta amb un metge.