[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Zoe - Viquipèdia

Zoe

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Zoe (desambiguació)».
Mosaic con Constantí IX, Jesus y Zoe
Mosaic con Constantí IX, Jesus y Zoe

Zoe ( Ζωή), (vers 978 - juny del 1050) fou emperadriu bizantina del 1028 al 1050 (com a coemperadriu). Era la filla de Constantí VIII i d'Helena.

El seu pare va morir el 15 de novembre del 1028 després de tres anys de regnat. El mateix Constantí la va casar amb Romà III Argir prefecte de Constantinoble el 12 de novembre del 1028 (tres dies abans de morir), quan ja tenia uns 50 anys d'edat i ja no va poder tenir fills. Romà no la va estimar i la mateixa Zoe estava enamorada d'un cortesa de nom Miquel, germà del ministre principal Joan l'Eunuc.

El 11 d'abril de 1034 Romà fou trobat mort al bany i es va sospitar (amb molta probabilitat) la intervenció de Zoe i el seu amant. El mateix dia Zoe va decidir casar-se amb Miquel i ho va anunciar al senat l'endemà; el marit va esdevenir l'emperador Miquel IV. Fou un bon espòs però va tenir allunyat a la seva dona del poder principalment per decisió de Joan l'Eunuc. Zoe va intentar eliminar a Joan sense èxit el 1037 o 1038. Miquel va morir el desembre del 1041.

Poc abans el matrimoni havia adoptat com a fill a Miquel V, fill d'una germana de Miquel IV. El nou emperador havia portat una vida desordenada i Miquel estava a punt de desheretar-lo quan va morir; el poble el detestava i els nobles demanaven a Zoe d'assolir el poder. Zoe finalment va accedir per se'n va penedir als pocs dies i es va retirar altre cop deixant que Miquel V fos proclamat.

Miquel el primer que va fer fou desterrar a Zoe i a Joan l'Eunuc, el seu oncle, i va fer també altres actes imprudents. Una revolta popular va esclatar l'abril i els rebels van assaltar el palau. Miquel va fugir amb el seu germà Constantí i es van refugiar al convent d'Studa on van agafar l'hàbit monàstic. Zoe i la seva germana Teodora foren proclamades co-emperadrius el 21 d'abril del 1042.

Fins a l'11 de juny va compartir el poder amb la seva germana. En aquesta data Zoe es va casar altre cop (tercera vegada i ultima segons la llei i la costum) amb Constantí IX Monòmac al que va entregar l'administració de l'Imperi conservant el títol, d'acord amb la seva germana. Zoe va morir el juny del 1050.