[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teodora (filla de Constantí VIII) - Viquipèdia

Teodora (filla de Constantí VIII)

De Viquipèdia

Teodora (Theodora, Θεοδώρα) (984-1056) fou emperadriu bizantina del 11 de gener del 1055 fins a la seva mort poc després del 31 d'agost el 1056.

Era filla de l'emperador Constantí VIII i Helena. El 1028, dies abans de morir el seu pare, va refusar la ma de Roma Argir, el qual es va casar amb la seva germana Zoe i tres dies després va esdevenir Romà III al morir Constantí. Va viure en retirament i fou acusada de conspirar amb el tsar Presian II de Bulgària i confinada en un monestir.

El 19 d'abril del 1042 va esclatar una revolta popular contra l'emperador Miquel V; els rebels van assaltar el palau i Miquel va fugir junt amb el seu germà Constantí i es van refugiar al convent d'Studa on van agafar l'hàbit monàstic. Zoe (vídua de Romà III i de Miquel IV), mare adoptiva de Miquel V, i la seva germana Teodora (que estava encara en el monestir) foren proclamades co-emperadrius el 21 d'abril del 1042.

Zoe i Teodora tenien por per la seva posició i la primera va proposar al general Constantí (després Constantí IX Monòmac) de casar-se amb ella. L'enllaç es va fer el 11 de juny de 1042. Zoe i Teodora van permetre el govern a Constantí, conservant algunes prerrogatives i el títol.

Zoe va morir el juny del 1050 i Constantí va romandre al tron.

El 1054 va començar el cisma dirigit pel patriarca Miquel Cerulari que va separar les esglésies llatina i grega. El resultat final no el va veure Constantí que va morir el 11 de gener del 1055. Va designar successor a Nicèfor Brieni Proteon, governador de Bulgària, però Teodora es va anticipar i es va fer proclamar sobirana única.

Va escollir molt be als seus generals i ministres (el principal fou Lleó Paraspondil) i fou apreciada pel poble, encara que fou excessivament dura amb els seus enemics personals; va morir amb més de 70 anys, pocs dies després de posar-se malalta el 31 d'agost del 1056 [1] .

Va designar com a successor al vell general Miquel Estratiòtic Bringas que va pujar al tron com Miquel VI.

[edita] Nota

  1. 22 d'agost de 1056 és la data de la mort que es dona a Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology de William Smith (1867)