[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Wilhelm Wien - Viquipèdia

Wilhelm Wien

De Viquipèdia

Wilhelm Wien l'any 1911
Wilhelm Wien l'any 1911
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1911)

Wilhelm Carl Werner Otto Fritz Franz Wien ( Fischhausen, Prússia 1864 - Munic, Alemanya 1928 ) fou un físic alemany guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1911.

Taula de continguts

[edita] Biografia

Nascut el 13 de gener de 1864 a la ciutat de Fischhausen, actual Polònia, però en aquells moments formant part de Prússia, fou fill de Carl Wien, un gran terratinent que el 1866 es va traslladar a la ciutat de Drachstein, situada a la Prússia Oriental. El 1879 ingressà a l'escola de Rastenburg i entre 1880 i 1882 va estudiar a Heidelberg

A partir de 1882 estudià física a la Universitat de Gotinga, Heidelberg i Berlín. Entre 1883 i 1885 va ser ajudant de Hermann Ludwig von Helmholtz a l'Institut Imperial de Física i Tecnologia de Charlottenburg. El 1886 va rebre el doctorat amb una tesi sobre la difracció de la llum sobre els metalls i la influència de diversos metalls sobre el color de la llum refractada. Al llarg de la seva vida va ser així mateix professor de física a la Universitat de Giessen, de Wurzburg i de Munich.

[edita] Estudis científics

Conferència Solvay de 1911. Wien està situat en primer terme assegut treient el cap per darrere de Jean Baptiste Perrin i Marie Curie.
Conferència Solvay de 1911. Wien està situat en primer terme assegut treient el cap per darrere de Jean Baptiste Perrin i Marie Curie.

Els seus treballs d'investigació es van ocupar de diversos camps de la física, com l'hidrodinàmica, les descàrregues elèctriques a través de gasos enrarits, l'estudi dels raigs catòdics i l'acció de camps elèctrics i magnètics sobre els mateixos. El 1893 va assolir combinar la formulació de Maxwell amb les lleis de la termodinàmica per a tractar d'explicar l'emisivitat de l'anomenat cos negre, investigació que va cristal·litzar en l'enunciat d'una de les lleis de la radiació i que duu el seu nom en el seu honor (Llei de Wien).

Va investigar també en el camp de les radiacions, asseient les bases de la teoria quàntica, així com en camps com l'òptica i els raigs X.

El 1911 fou guardonat amb el Premi Nobel de Física per la formulació de la llei de radiació del calor.

Wien morí el 30 d'agost de 1928 a la ciutat alemanya de Munic.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Wilhelm Wien

[edita] Reconeixements

En honor seu s'anomenà el cràter Wien de Mart.

[edita] Enllaços externs