[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Walter Gropius - Viquipèdia

Walter Gropius

De Viquipèdia

Walter Gropius al 1920
Walter Gropius al 1920

Walter Adolph Gropius (Berlín, 18 maig 1883 - Boston, 5 juliol 1969), fou un arquitecte, urbanista i dissenyador alemany.

Va nèixer a Berlín, fill i nèt d'arquitectes. Estudià arquitectura a Munic i a Berlín. Després dels seus estudis va treballar durant tres anys al despatx de'n Peter Behrens i a més tard es va independitzar. Entre 1910 i 1915 es va dedicar principalment a la reforma i ampliació de la fàbrica de Fagus a Alfeld. Amb les seves fines estructures metàl·liques, les grans superfícies acristallades, les seves cobertes planes, i les formes octogonals, aquesta obra es convertí en pionera de l'arquitectura moderna.

Gropius fou el fundador de la famosa escola de disseny Bauhaus, en la que s'ensenyava els estudiants a emprar materials moderns i innovadors per a crear edificis, mobles i objectes originals i funcionals. Ocupà el càrrec de l'escola, primer a Dessau i més tard a Weimar, on va ser traslladada, des de 1919 fins el 1928.

A partir de 1926 Gropius es dedicà intensament als grans blocs d'habitatges, en els que veia la solució als problemes urbanístics i socials. També fou partidari de la racionalització de la indústria de la construcció, per tal de que permetés construir de forma més ràpida i econòmica. Va dissenyar nombrosos complexos d'habitatges en els quals aplicà les seves idees.

L'any 1934 Gropius va abandonar Alemanya després de patir agressions tant a la seva feina com a l'escola Bauhaus per part dels Nazis, que l'acusaven de pro-comunista. Visqué i treballà tres anys a Anglaterra i després es traslladà als Estats Units, on fou professor d'arquitectura a l'escola de disseny de Harvard. L'any 1946 fundà un grup de joves arquitectes anomenat The Architects Collaborative, Inc., més conegut com a TAC. Durant anys s'ocupà personalment de dirigir i formar el grup.

Els edificis de Gropius reflecteixen el més pur estil de la Bauhaus, ja que estan construïts amb materials nous, que els confereixen un aspecte modern, desconegut en aquella època. Les seves façanes són llises i de línies clares, i manquen d'elements ornamentals innecessaris. Amb això, Gropius ha estat un dels creadors de l'anomenat "estil internacional" en l'arquitectura.

Gropius va morir a Boston als 84 anys d'edat.

[edita] Obres representatives

  • Fàbrica de porcellana Rosenthal (Selb, Alemanya)
  • Ciutat Gropius (Berlín)
  • Torre PanAm (Nova York)
  • Universitat de Bagdad (Bagdad)
  • Edificis Packaged House System, 1938, Baker Bridge Road, Lincoln (Massachusetts)

[edita] Vegi's també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Walter Gropius