[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia en espanyol - Viquipèdia

Viquipèdia en espanyol

De Viquipèdia

Viquipèdia en espanyol
center
Idioma espanyol
Data de creació 1 de maig de 2001
Articles 117.756
Usuaris registrats 14.194
Pàgines totals 273.679
Fitxers locals 0

Viquipèdia en espanyol (Wikipedia en español en castellà), és l'edició en castellà de Viquipèdia. Iniciada el maig de 2001, aquesta versió de l'enciclopèdia va abastar els 100.000 articles el 8 de març de 2006 i els 200.000, el 10 de febrer de 2007.

Taula de continguts

[edita] Història

El 16 de març de 2001 Jimmy Wales va anunciar la seva intenció d'internacionalizar la Viquipèdia creant edicions en diferents llengües [1]. La Viquipèdia en espanyol va començar en el maig de 2001. Mesos després, en el febrer de 2002, la major part dels participants d'aquesta edició no van estar d'acord amb la proposta (rebutjada més tard) de finançar Viquipèdia mitjançant publicitat, i van separar-se del projecte per a establir un fork (bifurcació), anomenada Enciclopèdia Lliure. Potser a causa de aquest accident, totes les proposicions següents sobre la financiaçament de la Viquipèdia amb publicitat van ser rebutjades per Jimmy Wales, llavors que tampoc ho descarta totalment[2].

Desprès de la separació, la Viquipèdia en espanyol va tenir una activitat molt petita. A l'octubre de 2002, després de l'actualització a la la Fase III del software, anomenat més tard MediaWiki, el nombre d'usuaris va començar a augmentar de nou. El març de 2006, la Viquipèdia en espanyol és el projecte més actiu dels dos. Molts usuaris col·laboren en ambdós projectes i molts articles son traslladats d'una a l'altra enciclopèdia gràcies a la compatibilitat de les llicències.

En el novembre de 2003 es va decidir continuar amb el nom oficial per a la versió en castellà, "Wikipedia", en una votació en les que es van descartar altres noms com "Librepedia", "Huiquipedia" o "Ñiquipedia" [3].

Va ser la vuitena edició més gran en nombre d'articles durant molt temps, fins que la Viquipèdia en portuguès la va superar en el maig de 2005 i, poc després, la Viquipèdia en italià, l'agost de 2005. En l'abril de 2007, va superar la Viquipèdia en suec, passant a ocupar la novena posició de la llista.

Segons el rànquing d'Alexa és la segona més visitada de totes les edicions (febrer de 2007) [4].

[edita] Polítiques

Les polítiques seguides en la Viquipèdia són consensuades pels propis col·laboradors. Aquest consens és habitualment assolit mitjançant votacions en les quals pot participar qualsevol usuari registrat i amb un número mínim d'edicions. Les polítiques establides per la comunitat són d'obligat compliment. Altres assumptes també cal sotmetre'ls a votació, como l'esborrat d'articles, etc.

Un exemple de política és la que fa referència a l'ús d'imatges en l'enciclopèdia. El desembre de 2004 es va decidir utilitzar només imatges lliures, que permeten les obres derivades i l'ús comercial. A diferència d'algunes altres edicions, en Viquipèdia en espanyol no es permeten imatges emprades en el fair use.

Un altre exemple és que els articles tenen un encapçalament segons l'ús més comú en castellà i, en la seva redacció, es tracten d'evitar localismes perquè qualsevol castellanoparlant pugui entendre'ls sense dificultat.

[edita] Col·laboradors

En la Viquipèdia en espanyol col·laboren activament usuaris de pràcticament la totalitat dels països de parla castellana [5][6]. Més de 300 usuaris solen col·laborar freqüentement (més de 100 edicions al mes) en el projecte[7]. A gener de 2007, entre els 10 articles amb més edicions es troben Xile, Perú, Argentina, Mèxic, Espanya i Bolívia[8].

No cal registrar-se com usuari per a col·laborar a la Viquipèdia en castellà. Els usuaris anònims poden crear articles nous, això no succeeix en la Viquipèdia en anglès, però no poden canviar el nombre d'un article. Tampoc poden participar en votacions, encara que sí en els debats. Les ediciones d'aquest tipus d'usuaris queden registrades en l'historial dels articles, associades a la seva direcció IP. Pels usuaris registrats només es guarda el nom d'usuari.

Algunes accions i tasques de manteniment a la Viquipèdia en espanyol només les poden fer una classe especial d'usuaris, anomenats bibliotecaris en la versió en espanyol. Dins les seves funcions, poden bloquejar usuaris i direccions IPs, o protegir articles impedint la edició dels mateixos, ja sigui per usuaris no registrats, o registrats, segons el tipus de bloqueig. De totes maneres, aquest tipus d'usuaris no tenen cap autoritat ni capacitat de decisió major que la de qualsevol col·laborador. Cal que les seves actuacions respectin les polítiques establides per tota la comunitat. Existixen més o menys 103 bibliotecarios actius[9] al 2007.

Hi ha també alguns col·laboradors que tenen autorització per a utilitzar comptes d'usuari anomenades bots. Aquests comptes s'utilitzen per a executar programes que poden simplificar o automatitzar completament la realització de tasques que poden ser complicades per a operadors humans, com afegir automàticament enllaços dins les Viquipèdies en diferents llengües, corregir faltes ortogràfiques, etc. Perquè un compte sigui marcat com un bot cal aconseguir abans l'acceptació de la comunitat.

Existeix també un Comitè, conformat per set usuaris escollits mitjançant votació, per a la resolució d'aquells conflictes que no poden ser resolts per la normal actuació d'usuaris o bibliotecaris[10].

[edita] Referències

Edicions de les 25 Viquipèdies amb més articles
Anglès en: - Alemany de: - Francès fr: - Polonès pl: - Japonès ja: - Italià it: - Holandès nl: - Portuguès pt: - Castellà es: - Suec sv: - Rus ru: - Xinès zh: - Noruec no: - Finlandès fi: - Català ca: - Romanès ro: - turc tr: - Ucraïnès uk: - Esperanto eo: - Txec cs: - Hongarès hu: - Eslovac sk: - Danès da: - Indonesi id: - hebreu he: