[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vesdre - Viquipèdia

Vesdre

De Viquipèdia

Vesdre (fr)
Weser (d)


Aiguabarreig amb l'Ourthe
Llargada 60 km
Altitud del naixement m
Cabal mitjà 11,4 /s
Àrea conca 703 km²
Naixement Konzen (Monschau)
Desembocadura Ourthe a Chênée
Territoris de la conca Província de Lieja
Alemanya
Riu - Hidrologia - Rius del món


El Vesdre (en alemany: Weser, en neerlandès Vesder) és un riu alemany i belga que neix a Konzen, aprop de Monschau a l'Eifel i que desemboca a l'Ourthe a Chênée aprop de Lieja.

El nom Vesdre o Weser en alemany prové de dos arrells cèltics: "Viz" que significaria segons certes teories vall i "ara" que significa aigua, riu. Hom troba aquests elements també als noms d'altres rius: l'Isar, l'IJzer, l'Isère i molt transformat en Oise.


Taula de continguts

[edita] Afluents

  • Ghete, en alemany Getz
  • Helle
  • Gileppe
  • Hoëgne.

[edita] Geografia

El Vesdre entre Vaux i Hauster
El Vesdre entre Vaux i Hauster

El riu d'una llargura de 60 km rega Eupen, Dolhain, Limburg, Verviers, Pepinster, Prayon, Chaudfontaine, Vaux-sous-Chèvremont i Chênée. A Eupen s'ha construït una presa per a crear una reserva d'aigua potable.

L'aigua del Vesdre és força dolç i així molt idoni per a llavar la llana. Així un indústria tèxtil s'ha desenvolupat als seus marges. Antany, la ciutat de Verviers era considerada com a la «capital de la llana». Els tècniques modernes van tornar aquest recurs inútil el que va contribuir al l'ocàs d'aquesta indústria. El riu va emportar la semença que es trobava a la llana importada d'Austràlia i així hom troba als seus marges vegetacions exòtiques que no es troben enlloc a Bèlgica.

El caball mitjà, mesurat a Chênée entre 1995 i 2004 és de 11,4m³ per segon, amb un màxim de 14,7m³ al 2002 i un mínim de 6,3m³ als 1996[1].

[edita] Galeria

[edita] Referències

Afluents del Mosa
en orde davall->damunt

Dieze - Niers - Swalm - Roer - Geleenbeek- Geul - Jeker - Voer - Berwijn - Llègia - Ourthe - Hoyoux - Mehaigne - Sambre - Bocq - Molignée - Lesse - Viroin - Semois - Bar - Kuer (Chiers)

Vegeu també :MosaFrançaBèlgicaPaïsos Baixos