[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Vell marí - Viquipèdia

Vell marí

De Viquipèdia

Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiques
Com entendre les taules taxonòmiques
Vell marí

Estat de conservació
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Mammalia
Ordre: Carnivora
Subordre: Pinnipedia
Família: Phocidae
Gènere: Monachus
Espècie: M. monachus
Nom binomial
Monachus monachus
(Hermann, 1779)
Distribució del vell marí
Distribució del vell marí

El vell marí (Monachus monachus) és una espècie de foca caputxina (gènere Monachus). Es tracta d'una espècie amenaçada en perill d'extinció, de la qual es suposa que queden menys de 500 individus.

L'àrea de difusió comprenia antigament tot el Mediterrani, el Mar Negre, i les costes atlàntiques d'Espanya, Portugal, el Marroc, Mauritània, Madeira i les Canàries. Durant el segle XX el seu hàbitat s'ha reduït considerablement i actualment només sobreviuen algunes colònies a Grècia, a les illes de la costa de Croàcia, a Turquia, a les illes Chafarinas, a Madeira, al Marroc i a Mauritània. L'any 1992 va ser abatuda una femella a les illes Chafarines, i durant uns anys es va creure que d'aquesta espècie en tot l'Estat Espanyol només en quedava un exemplar, un mascle anomenat Peluso, a qui posteriorment també es va perdre la pista.

El vell marí és una espècie costanera que pot allunyar-se bastants quilòmetres a la recerca d'aliment. En l'actualitat ocupen costes rocalloses poc alterades i amb nombroses coves que utilitzen per descansar i donar a llum les seves cries. Antigament les colònies també se situaven en platges sorrenques. D'adults assoleixen des de 80 cm a uns 2,4 m de longitud i arriben als 320 kg de pes, amb les femelles lleugerament més petites que els mascles. El seu pelatge és marró o gris fosc, amb el ventre una mica més pàl·lid. Les cries acostumen a néixer cap a la tardor i entren a l'aigua unes dues setmanes després.

[edita] Enllaços externs

Podeu veure l'entrada corresponent d'aquest ésser viu dins el projecte Wikispecies