[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Variables dependents i independents - Viquipèdia

Variables dependents i independents

De Viquipèdia

L’expressió Variables dependents i independents es refereix a valors que varien de forma correlacionada entre elles. Les variables dependents són aquelles que s’observa que varien en resposta a les variacions de les variables independents. Les variables independents són aquelles que es manipulen de forma deliberada per a provocar el canvi de les variables dependents. En resum, "si es dona x, llavors resulta y", on x representa les variables independents i y representa les variables dependents.

En funció del context, les variables dependents es coneixen també com a variables predictores, regresors, variables controlades, variables manipulades, o variables explicatives.

Les variables dependents també es coneixen com les variables resposta, els regresands, les variables mesurades, les variables resposta, les variables explicades, o les variables resultat.

Taula de continguts

[edita] Matemàtiques

En matemàtiques, una variable independent és qualsevol dels arguments, és a dir, "entrades", de una funció. En canvi la variable dependent, és el valor de la funció, és a dir, el "resultat", de la funció. Així si es té una funció f(x), llavors x és la variable independent, i f(x) és la variable dependent. La variable dependent, depèn de la variable independent, d’aquí en ve el nom.

Quant només hi ha una variable independent i tant els seus valors com els de la variable independent són nombres reals, llavors, per convenció, quant es dibuixa la gràfica de la funció, es representen els valors de la variable independent en l’eix horitzontal —l’eix x— i els de la variable dependent en l’eix vertical —l’eix y—, vegeu Coordenades cartesianes.

En càlcul, la identificació de les variables dependents i independents és significativa, dons la derivada (o velocitat de canvi) de la variable independent, es calcula respecte a la variable independent.

[edita] Experiments

In disseny d’experiments, les variables independents són aquells valors que es seleccionen i es controlen a l’experiment per tal de determinar la seva relació amb un fenomen observable, (la variable dependent). En aquest tipus d’experiments, es fa un intent de trobar proves de que els valors de la variable independent determinen els valors de la variable dependent (aquella que s’està mesurant). La variable independent es pot canviar a voluntat, i els seus valors no representen un problema que requereixi explicació en l’anàlisi, sinó que es prenen simplement tal com es donen. Per altra banda, la variable dependent, normalment no es pot controlar directament.

EN els experiments, també és important de identificar les variables controlades. Són les variables que es mantenen constants, per tal d’evitar que influeixin el l’efecte de les variables independents sobre les variables dependents.

En resum:

  • Les variables independents responen a la pregunta: "Què es farà variar?".
  • Les variables dependents responen a la pregunta: "Què s’observarà?".
  • Les variables controlades responen a la pregunta "Què es mantindrà constant?".

[edita] Exemples

  • Si s’hagués de mesurar la influència de diferents quantitats de fertilitzant en el creixement de els plantes, la variable independent hauria de ser la quantitat de fertilitzant que es fa servir (el factor que es variarà en fer diferents experiments). Les variables dependents haurien de ser el creixement en alçada i/o en massa de la planta (els factors que en resulten influenciats per l’efecte del fertilitzant) i les variables controlades, haurien de ser, el tipus de planta, el tipus de fertilitzant, la quantitat de llum solar que rep la planta, etc. (els factors que si no es mantinguessin controlats podrien influir en les variables dependents).
  • Si s’estudia com afecten diferents dosis d’un medicamenten la severitat dels símptomes d’una malaltia, es podria comparar la freqüència i intensitat dels símptomes (les variables dependents) amb les diferents dosis (la variable independent) que s’administren, i provar de extreure’n una conclusió.


  • En sociologia, per mesurar l’efecte de la educació sobre els ingressos i la riquesa, la variable dependent podria ser el nivell d’ingressos o de riquesa mesurats en unitat monetàries (Euros per exemple), i una variable independent podria ser el nivell d’educació dels individus que composen la unitat familiar (per exemple el nivell acadèmic).

[edita] Vegeu també

  • Atribut
  • Mètode empíric
  • Independència estadística