[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Userkaf - Viquipèdia

Userkaf

De Viquipèdia

Userkaf fou un faraó de la Dinastia V de l' antic Egipte. Va iniciar el seu regnat vers el 2400 aC segons la cronologia mínima.

El seu nom d' horus fou Irimaat; el nebti Irimaatnebty, el nom d' horus d’or, Neternebunefer; el nom nesut-niti: Userkaf; el nom de Sa-Ra Userkaf o Userkara. Manethó li diu Userkeres.

Pertanyia a la família reial ja que era net de [Djedefre]. La seva mare fou probablement Nepherhetepes, filla d’aquest faraó. El seu pare no es coneix però el papir Westcar diu que el pare dels tres primers sobirans fou una dona casada amb el sacerdot d'Heliòpolis Rededjedet, que els va engendrar amb el déu Ra.

Per molts autors això suposava el triomfs del clergat d'Heliòpolis sobre el de Menfis, després d’una relativa marginació al regnat de Shepseskaf. El faraó va fer moltes donacions de terres als temples sobretot els dedicats a Ra, encara que també a Hathor i Horus. El culta solar fou plenament restablert en perjudici del de Ptah, però el faraó ja no fou el mateix Ra sinó el fill de Ra. El gran sacerdot de Ra a Heliòpolis ja no torna a ser un familiar directe del faraó o una persona propera, i ni tan sols es nomenat pel faraó (se sap perquè els grans sacerdots ja no porten títols oficials i son enterrats a Heliòpolis)

La seva dona fou una filla del rei Menkaure (Micerí), Khentkaus I. Va tenir al menys dos fills: Sahure i Nefererkare-Kakai. Alguns egiptòlegs però pensen que Khentkaus I fou la dona de Shepseskaf i que els dos fills foren fills del anterior faraó, així que Userkaf seria un usurpador. La seva dona podria ser una Khentkaus diferent (Khentkaus II); també es pensa que va tenir una dona anomenada Maatkha.

Sembla que el rei va perdre poder ja que els visirs deixen de ser membres de la família directa. Així els nobles augmenten en nombre i reben del rei terres i de vegades una mastaba que pagarà el faraó. En dos anys de regne se sap que va donar 1924 arures de terra (unes 400 hectàrees) als santuaris d'Heliòpolis, Nekheb i Pe, entre d’altres temples, i va establir 88 ofrenes diaris per a la seva estàtua.

Els senyors territorials van augmentar el seu poder com demostren les troballes d’objectes luxosos i s’enterraven a la seva terra i no prop de la tomba reial

Va construir la seva tomba en ple Saqqara, prop del complex mortuori de Djoser. Va iniciar també una construcció a Abu Gharab, a 1 km al nord d'Abusir, un temple dedicat al culte solar al déu Re o Ra, anomenat Nekhen-Re (Fortalesa de Re) amb un obelisc gegant (benben) i un altar d’ofrenes on dos animals eren sacrificats cada dia. El varen acabar els seus successors.

La Piràmide d'Userkaf a Saqqara es va dir "La que es pura pels quatre costats". El temple te un terra de basalt i parets; la resta fou fet amb pedra calcaria fina de Tura, amb força decoració. Sis estàtues del rei es van trobar allí així com un bust enorme de granit vermell. La piràmide mateixa fou d’una qualitat baixa comparada amb les anteriors. Te dos piràmides subsidiàries al sud; mesura 74 metres cada costat i 49 d’altura. Una capella es situada al est. També la piràmide fou acabada pels seus successors. Va ser feta servir de cantera i al treure la pedra exterior la part interna es va ensorrar i està en molt mal estat. El santuari esta al sud en lloc del est com era abans habitual. A la cambra funerària d’uns 8 x 3 metres, es va trobar un sarcòfag buit. Al sud del temple hi ha les restes de la piràmide de Neferhetep, de 17 metros d’altura quant estava en peu.

Va governar set anys segons el Papir de Torí. Manethó li assigna 28 anys. La pedra de Palerm esmenta nomes tres cens de bestia durant el seu regnat i aquestos cens solien ser bianuals

El va succeir Sahure, molt probablement el seu fill.