[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Unió d'Estudiants del Kurdistan - Viquipèdia

Unió d'Estudiants del Kurdistan

De Viquipèdia

Logotip de la UEK
Logotip de la UEK

La Unió d'Estudiants del Kurdistan (UEK) (en kurd: Yekîtiya Xwendekarên Kurdistan, YXK) és un sindicat estudiantil independentista i socialista del Kurdistan, vinculat com a secció estudiantil del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

La UEK va ser fundada el 13 de desembre de 1991 a Bochum (Alemanya) per setanta cinc estudiants kurds provinents de setze universitats d'arreu d'Europa. Degut a la seva disparitat territorial, la UEK es constitueix organitzativament com a coordinadora de diferents nuclis universitaris creats per la diàspora kurda al "vell continent". Cada nucli pren la seva pròpia iniciativa en el desenvolupament d'idees per a la creació de projectes i activitats.

La UEK disposa d'una revista anomenada Rohani (Llum), que es publica en llengua kurda a Alemanya. Un dels esdeveniments més importants de l'organització és el Premi de Literatura Hüseyîn Çelebî. Aquest concurs s'inicià el 1993 amb l'objectiu de premiar els millors poemes i històries curtes escrites en kurd o turc.

Hüseyîn Çelebî és el president honorari de la UEK. Aquest estudiant nascut a Alemanya, fill de mare turca i pare kurd, va desenvolupar un paper significatiu, tant a nivell polític com diplomàtic, en el desenvolupament de vincles de solidaritat del poble kurd amb la resta. Çelebî fou assassinat el 1992 a les muntanyes del Kurdistan.

[edita] Enllaços externs